Οικονομία|24.10.2023 07:05

Η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ και οι επιπτώσεις της στην τουρκική οικονομία: Ο κίνδυνος για το εμπόριο και η εκτίμηση του ΔΝΤ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις της σύγκρουσης Παλαιστίνης-Ισραήλ στην οικονομία δεν θα είναι θετικές και οι βραχυπρόθεσμες ελλείψεις εφοδιασμού ενέργειας θα οδηγήσουν σε υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Ο αναλυτής Αλαατίν Ακτάς υποστηρίζει ότι αν ο πόλεμος μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ εξαπλωθεί πέρα από τη Γάζα, η τουρκική οικονομία θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Η Τουρκία είναι μια χώρα εισαγωγής ενέργειας και πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αν και το φυσικό αέριο αγοράζεται κατόπιν μακροπρόθεσμων συμφωνιών, οι αυξήσεις των τιμών του αργού πετρελαίου επηρεάζουν άμεσα την Τουρκία.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα αυξήσει περαιτέρω την αντίληψη κινδύνου προς την Τουρκία και η εγχώρια ζήτηση για ξένο νόμισμα θα αυξηθεί περαιτέρω.

Κίνδυνος για το εμπόριο

Η σύρραξη Ισραήλ-Παλαιστίνης στην περιοχή έχει επίσης καταστήσει επισφαλές το θαλάσσιο και χερσαίο εμπόριο στην ανατολική Μεσόγειο. Το λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ συνδέεται με τη μεγαλύτερη γραμμή μεταφορών του κόσμου. Είναι το λιμάνι που προσεγγίζουν τα πλοία που διέρχονται και εισέρχονται στη διώρυγα του Σουέζ. Η αδυναμία των πλοίων να προσεγγίσουν το λιμάνι για να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν μπορεί να προκαλέσει τόσο αύξηση των ναύλων όσο και διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ένα νέο εξωτερικό σοκ.

Ο Σιμσέκ στο Μαρόκο

Πίστωση τουλάχιστον ενός χρόνου ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, για να υπάρξουν αποτελέσματα από το νέο οικονομικό του πρόγραμμα στη συνάντηση που είχε με παράγοντες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρόκο, το οποίο επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Σιμσέκ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει πετύχει ήδη σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την πορεία της ορθολογικής πολιτικής.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ για την τουρκική οικονομία

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ομάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επισκέφθηκε την Τουρκία και ενέκρινε τα οικονομικά μέτρα, αλλά συνέστησε την «επίμονη» συνέχισή τους.

Το ΔΝΤ συνέστησε στην Τουρκία να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και τους φόρους και να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Επιπλέον, χαιρέτισε την απόφαση να επιτρέπεται η διακύμανση της τουρκικής λίρας.

Δεδομένου ότι η επιτάχυνση των εισροών κεφαλαίων στην Τουρκία συνδέεται στενά με τις σημειώσεις του ΔΝΤ και των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, το γεγονός ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης ευθυγραμμίζονται με το πλαίσιο αξιολόγησης του ΔΝΤ αποτελεί θετική εξέλιξη.

Δωρεάν φυσικό αέριο στην Τουρκία μέχρι 1η Μαΐου 2024

Οι υποσχέσεις που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους πολίτες του μετά τις ανακαλύψεις στη Μαύρη Θάλασσα τηρήθηκαν για το φυσικό αέριο και η δωρεάν παροχή 25m3 θα συνεχιστεί μέχρι την 1η Μαΐου 2024.

Από τον περασμένο Απρίλιο, το κράτος παρέχει δωρεάν 25 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα νοικοκυριά. Τους καλοκαιρινούς μήνες, εκατομμύρια νοικοκυριά δεν τιμολογήθηκαν, καθώς η κατανάλωσή τους παρέμεινε κάτω από 25 κυβικά μέτρα, αλλά όσο μπαίνει ο χειμώνας ξανά τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση θα αρχίσουν να χρεώνονται και πάλι για κατανάλωση που υπερβαίνει τα 25 κυβικά μέτρα.

Στο πλαίσιο της παροχής δωρεάν φυσικού αερίου, το κράτος θα συνεισφέρει συνολικά 43 δισεκατομμύρια TL στους λογαριασμούς των πολιτών μέχρι τον Μάιο του 2024. Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί το 75% των λογαριασμών φυσικού αερίου και το 50% των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τουρκίαειδήσεις τώραΧαμάςτουρκική οικονομίαπόλεμοςΙσραήλ