Οικονομία|30.10.2023 06:00

Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιανουάριο - Τι περιλαμβάνει το νέο σύστημα με τα «πολύχρωμα» τιμολόγια

Newsroom

Αλλάζουν όλα στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιανουάριο, καθώς στο τέλος του 2023 λήγουν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο επειδή οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν, η κυβέρνηση θα εισάγει ένα νέο σύστημα με πολύχρωμα τιμολόγια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και του Γιάννη Φώσκολου θα υπάρχουν τρία διαφορετικά τιμολόγια: Τα μπλε που θα έχουν σταθερή τιμή, τα πράσινων με κυμαινόμενη τιμή που θα ανακοινώνεται είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων. Τέλος θα υπάρχει το ενιαίο τιμολογιο για το οποίος θα γίνουν οι ανακοινώσεις εντός της ερχόμενης εβδομάδας. 

Το ενιαίο τιμολόγιο θα εφαρμοστεί σε όποιον δεν επιλέξει τα μπλε και τα πράσινα. Η τιμή του θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων και θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα, όπως ακριβώς στους έναντι και εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, ενώ θα υπάρχει και μία νέα ρήτρα αναπροσαρμογής.

Από τον Γενάρη μπαίνει τέλος στις οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις και θα επιδοτούνται στοχευμένα μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, το επίδομα θέρμανσης θα επεκταθεί και σε όσους καίνε ρεύμα για να ζεσταθούν. Όσο πιο βόρια και σε πιο ψυχρό κλίμα βρίσκεται η κατοικία τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση που θα πάρει.

ηλεκτρικό ρεύματιμολόγιατιμέςειδήσεις τώρα