Οικονομία|30.10.2023 15:28

Επίδομα θέρμανσης και για τους χρήστες ηλεκτρικού ρεύματος, προανήγγειλε ο Σκυλακάκης

Newsroom

Επίδομα θέρμανσης και στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα προανήγγειλε μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αλλάζουν όλα από 1η Ιανουαρίου

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε ακόμα ενιαίο τύπο τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου στο οποίο θα μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές οι οποίοι δεν θα έχουν επιλέξει κάποιο διαφορετικό, προκειμένου να μπορούν να κάνουν συγκρίσεις και να επιλέγουν τον φθηνότερο πάροχο.

Σε αυτά τα τιμολόγια οι χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώνονται προκαταβολικά στις αρχές κάθε μήνα και θα ενσωματώνουν μηχανισμό διόρθωσης τιμής για τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι οι οριζόντιες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα σταματήσουν στο τέλος του έτους στο βαθμό που δεν θα έχουμε νέα ενεργειακή κρίση, η οποία θα επιβάλλει νέες παρεμβάσεις.

Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιανουάριο

Αλλάζουν όλα στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιανουάριο, καθώς στο τέλος του 2023 λήγουν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο επειδή οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν, η κυβέρνηση θα εισάγει ένα νέο σύστημα με πολύχρωμα τιμολόγια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και του Γιάννη Φώσκολου θα υπάρχουν τρία διαφορετικά τιμολόγια: Τα μπλε που θα έχουν σταθερή τιμή, τα πράσινων με κυμαινόμενη τιμή που θα ανακοινώνεται είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων. Τέλος θα υπάρχει το ενιαίο τιμολογιο για το οποίος θα γίνουν οι ανακοινώσεις εντός της ερχόμενης εβδομάδας. 

Το ενιαίο τιμολόγιο θα εφαρμοστεί σε όποιον δεν επιλέξει τα μπλε και τα πράσινα. Η τιμή του θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων και θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα, όπως ακριβώς στους έναντι και εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, ενώ θα υπάρχει και μία νέα ρήτρα αναπροσαρμογής.

Από τον Γενάρη μπαίνει τέλος στις οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις και θα επιδοτούνται στοχευμένα μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, το επίδομα θέρμανσης θα επεκταθεί και σε όσους καίνε ρεύμα για να ζεσταθούν. Όσο πιο βόρια και σε πιο ψυχρό κλίμα βρίσκεται η κατοικία τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση που θα πάρει.

επίδομα θέρμανσηςηλεκτρικό ρεύμαειδήσεις τώραχειμώναςΘεόδωρος Σκυλακάκης