Οικονομία|16.11.2023 16:20

Θεσσαλονίκη: Πανιά για 600.000 τουρίστες «ανοίγει» ο νέος σταθμός κρουαζιέρας του ΟΛΘ «Μέγας Αλέξανδρος»

Τίμος Φακαλής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr

«Μέγας Αλέξανδρος» θα ονομάζεται από σήμερα ο νέος σταθμός κρουαζιέρας του ΟΛΘ, φιλοδοξώντας να φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη ως και 50% παραπάνω τουρίστες κρουαζιέρας, δηλαδή ως και 600.000, έναντι των 400.000 τουριστών που ήρθαν φέτος στην πόλη. Αυτό δήλωσε λίγο μετά τον αγιασμό του νέου σταθμού ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης. Τον αγιασμό έκανε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.

Στυλιανίδης: Το λιμάνι έχει ήδη μπει δυναμικά για να κινείται στην ίδια τροχιά με την πρωταγωνίστρια ελληνική ναυτιλία

Ο κ. Στυλιανίδης, χαρακτήρισε «διαμάντι» τον νέο προβλήτα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίξει κάθε παρόμοια κίνηση και σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας. «Αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα -την νέα προβλήτα για κρουαζιέρα- μπορείτε να δεχτείτε 6.000 ταυτόχρονα τουρίστες, δηλαδή δύο πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Αντιλαμβάνεστε ότι λίγα λιμάνια στη Μεσόγειο έχουν αυτή τη δυνατότητα. Νομίζω ότι ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρόν. Η Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολυπολιτισμική πόλη, το κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, εγώ θα έλεγα και των Βαλκανίων. Ζούμε μια πραγματικά ιστορική περίοδο για τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της και πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο -τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά σαλόνια- ότι θεωρείται η κύρια πύλη για τα Βαλκάνια αλλά και για την ευρύτερη περιοχή Κεντρικής – Νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο υπουργός και πρόσθεσε:  «Τα επόμενα χρόνια η κρουαζιέρα θα έχει αύξηση 50%. Έκανα μια βόλτα είδα τι έχουμε εγκαταστήσει και είμαι εντυπωσιασμένος. Είδα ότι το αυτοματοποιημένο σύστημα πυλών Σέγκεν. Ήδη η Θεσσαλονίκη έχει γίνει πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με αυτά που έχουν γίνει και γίνονται σήμερα έχει ήδη μπει δυναμικά για να κινείται στην ίδια τροχιά με την πρωταγωνίστρια ελληνική ναυτιλία. Διότι αυτό το λιμάνι, είναι ήδη πρωταγωνιστής. 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη αλλάζει επίπεδο, το λιμάνι της αναβαθμίζεται. Αναγνωρίζει και αξιοποιεί τη γεωστρατηγική του θέση, συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού».

«Success story» στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε» δήλωσε ότι είναι το λιμάνι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί το μέτωπό της στη θάλασσα, το λιμάνι της. Έχει μπει δυναμικά στο διεθνή χάρτη της κρουαζιέρας. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, από πίσω υπάρχει συστηματική δουλειά από πολλούς εμπλεκόμενους που συνεργαστήκαμε».

«Σήμερα γίνεται ένα ακόμα βήμα για να γίνει η Θεσσαλονίκη κόμβος του προορισμού της κρουαζιέρας», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως η περιφέρεια επενδύει σταθερά στη συνεργασία με το λιμάνι, το αεροδρόμιο και τους φορείς του τουρισμού, για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,  αγγίζοντας τους12 μήνες.

Λιάγκος: Το 2023 οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων φτάνουν 70 με 22 διαφορετικά πλοία

«Το λιμάνι εστιάζει στην κρουαζιέρα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Αθανάσιος Λιάγκος, σημειώνοντας ότι το 2023 οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων φτάνουν 70 με 22 διαφορετικά πλοία, εκ των οποίων οι είναι home porting, ενώ το 2024 αναμένονται 78 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Ο κ. Λιάγκος σημείωσε ότι ο νέος σταθμός μπορεί να δεχτεί δύο πλοία με περισσότερους από 6.000 επιβάτες, ενώ μίλησε και για τη συνεργασία με τη Fraport για την εξυπηρέτηση των επιβατών που έρχονται με τσάρτερ.

Σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

εγκαίνιαΟΛΘκρουαζιέραειδήσεις τώρα