Οικονομία|21.11.2023 05:45

ΦΠΑ: Το σκεπτικό της κυβέρνησης πίσω από την αύξηση στα αναψυκτικά και το όφελος - Που θα μειωθεί μόνιμα ο φόρος

Newsroom

Η σχεδιαζόμενη αύξηση στον ΦΠΑ στα αναψυκτικά έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 24% στα ανθρακούχα δεν είναι οικονομικό, δηλαδή δημοσιονομικό.

Αυτό που λένε οι πηγές του οικονομικού επιτελείου είναι ότι δεν περιμένουν τα επιπλέον έσοδα από αυτό τον φόρο να ξεπεράσουν τα 37 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η αύξηση του ΦΠΑ εντάσσεται σε μία γενικότερη λογική πολιτικής ότι δεν είναι δυνατόν να αβαντάρουν τα αναψυκτικά που έχουν ζάχαρη και κάνουν κακό στην υγεία αυτών που τα καταναλώνουν.

Την ίδια στιγμή έρχεται και η μόνιμη μείωση ΦΠΑ, από το 24% στο 13% για τουρισμό, μεταφορές, εισιτήρια σε θέατρα και δίδακτρα, γυμναστήρια και σχολές χορού. Εκεί ο ΦΠΑ θα είναι μόνιμα μειωμένος, δε θα αλλάζει ανά εξάμηνο, ενώ υπάρχει η ανανέωση, για ένα εξάμηνο, στα ταξί και τον καφέ- δηλαδή τα ροφήματα. Η αύξηση αφορά μόνο στα αναψυκτικά, τα ανθρακούχα ποτά δηλαδή, και το σκεπτικό είναι για λόγους υγείας, για να δούμε τι εξελίξεις θα προκύψουν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στη βουλή, αλλά και οι αντιδράσεις, που ήδη έχουν προκύψει.

Κατατίθεται στη βουλή ο προϋπολογισμός 

Στον προϋπολογισμό, που κατατίθεται σήμερα στη βουλή, θα μάθουμε και πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες. Λέμε για τους φόρους που θα αυξηθούν από το 2024, αυξάνονται όμως και οι εισφορές. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός του 2023, «κλειδώνει» στο 3,9%, άρα τόσο αναμένεται να αυξηθούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών από του χρόνου.

Στην πρώτη κατηγορία, ενδεικτικά θα πάει στα 239€, από 230€ που είναι σήμερα, στη δεύτερη κατηγορία θα είναι, αντίστοιχη αύξηση 286€, από 276€ που είναι σήμερα, και, στην τρίτη κατηγορία, 344€, από 331€ που είναι σήμερα.

ασφαλιστικές εισφορέςΦΠΑειδήσεις τώραμείωση ΦΠΑαναψυκτικάελεύθεροι επαγγελματίες