Οικονομία|04.04.2019 22:02

Απασχολούμενοι με τίτλο κτήσης: Τα έξι βήµατα για απογραφή στον ΕΦΚΑ

Γιάννης Φώσκολος

Χθεσινή εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει τις λεπτοµέρειες για την απογραφή, ενώ ξεκαθαρίζει πως οι εισφορές πληρώνονται «µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του επόµενου της έκδοσης του παραστατικού µήνα». ∆εδοµένου ότι το νέο σύστηµα ισχύει από 1ης Φεβρουαρίου, οι εισφορές για τα παραστατικά που εκδόθηκαν εντός του Φεβρουαρίου πρέπει να καταβληθούν µέχρι αύριο, 29 Μαρτίου.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος «κλειδώνει» τις εισφορές στο 20,28% (13,33% για σύνταξη και 6,95% για υγειονοµική περίθαλψη) οι οποίες υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού µετά την παρακράτηση φόρου 20% και τέλος χαρτοσήµου 3,6%. Οι εισφορές παρακρατούνται και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ από τον εκάστοτε υπόχρεο εκδότη του τίτλου κτήσης, δηλαδή τον «εργοδότη». Σε περίπτωση εκπρόθεσµης καταβολής, οι εισφορές επιβαρύνονται µε τις νόµιµες προσαυξήσεις.

Η απεικόνιση των ασφαλιστικών εισφορών πραγµατοποιείται µέσω των αναλυτικών εγγραφών στην ΑΠ∆. Οι νέες ρυθµίσεις έχουν εφαρµογή σε συµβάσεις που καταρτίζονται από 1-2-2019 και µετά, και σε παραστατικά που εκδίδονται µετά την ηµεροµηνία αυτή, στις περιπτώσεις προφορικής συµφωνίας.

Ο χρόνος ασφάλισης λογίζεται ως χρόνος στον π. ΟΑΕΕ. Υπενθυµίζεται πως µε τίτλο κτήσης µπορούν να αµείβονται µε έως 10.000 ευρώ ετησίως πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση απεικόνισης συναλλαγών στη ∆ΟΥ και παρέχουν τις υπηρεσίες τους ευκαιριακά. Ταυτόχρονη δραστηριότητα Εάν οι αµειβόµενοι µε τίτλο κτήσης ασκούν ταυτόχρονα και άλλη δραστηριότητα, µισθωτή ή µη µισθωτή, υπάγονται στη διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών. ∆εν ισχύει ελάχιστο πλαφόν εισφοράς και το ποσοστιαίο ασφάλιστρο εφαρµόζεται στην όποια καθαρή αµοιβή.

Αντίθετα, ισχύει το ανώτατο πλαφόν στο ασφαλιστέο εισόδηµα, που είναι πλέον 6.500 ευρώ τον µήνα. Αν για το ίδιο χρονικό διάστηµα εκδίδονται για τον ίδιο ασφαλισµένο περισσότερα του ενός παραστατικά, από διαφορετικό «εργοδότη», τα όρια εφαρµόζονται αυτοτελώς για κάθε εκδιδόµενο παραστατικό.

Ο έλεγχος του ανώτατου µηνιαίου εισοδήµατος γίνεται απολογιστικά, αφού ολοκληρωθεί ο υπολογισµός του χρόνου ασφάλισης. Η διαδικασία απογραφής προβλέπει τα εξής βήµατα:

  • Τα πρόσωπα που θα αµειφθούν µε τίτλο κτήσης πρέπει να απογραφούν στο Ενιαίο Μητρώο ΕΦΚΑ µε την ιδιότητα του «αµειβόµενου µε παραστατικό παρεχόµενων υπηρεσιών», ανεξάρτητα εάν έχουν ήδη απογραφεί ή όχι για άλλη δραστηριότητα. Αρµόδια για την απογραφή είναι η υπηρεσία του τόπου κατοικίας του ασφαλισµένου.
  • Για την απογραφή απαιτείται η υποβολή αντιγράφου σύµβασης ή, στις περιπτώσεις προφορικής συµφωνίας, υπεύθυνη δήλωση µε την οποία δηλώνεται η πρόθεση παροχής υπηρεσιών αµειβόµενου µε παραστατικό παρεχόµενων υπηρεσιών. Η διαδικασία της απογραφής διενεργείται άπαξ.
  • Μέχρι να δηµιουργηθεί η νέα ηλεκτρονική αυτοµατοποιηµένη βεβαίωση, θα εκδίδεται η γενική βεβαίωση απογραφής και θα συµπληρώνεται χειρόγραφα η λεκτική περιγραφή «αµειβόµενος µε παραστατικό παρεχόµενων υπηρεσιών».
  • Ο αµειβόµενος παραδίδει αντίγραφο της βεβαίωσης απογραφής στον/στους εκδότη/ες του παραστατικού/ών.
  • Οι «εργοδότες» εκδότες του παραστατικού πρέπει να είναι απογεγραµµένοι στο Μητρώο Εργοδοτών του ΕΦΚΑ (π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και να τους έχει αποδοθεί Αριθµός Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ). Αν δεν είναι απογεγραµµένοι, θα πρέπει µε την υπογραφή της σύµβασης να προβούν σε απογραφή στον ΕΦΚΑ και να υποβάλουν αντίγραφο της σύµβασης ή του παραστατικού.
  • Οι ήδη απογεγραµµένοι εργοδότες θα συµπεριλαµβάνουν τους αµειβόµενους µε τίτλο κτήσης στην ΑΠ∆ που υποβάλλουν.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Αµοιβή 800 ευρώ

Πρόσωπο που αµείβεται µε τίτλο κτήσης διενεργεί έρευνα για εταιρεία µε ακαθάριστη αµοιβή 8 ευρώ ανά ερωτηµατολόγιο. Σε έναν µήνα συµπλήρωσε 100 ερωτηµατολόγια και το συνολικό ύψος της µηνιαίας αµοιβής ανέρχεται σε 800 ευρώ. Οι εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, που προκύπτει µετά την αφαίρεση του φόρου (20%) και του χαρτοσήµου (3,60%). Η καθαρή αξία είναι 800 – (800 x 23,60%) ήτοι 800 – 188,80 = 611,20 ευρώ.

Συνεπώς οι ασφαλιστικές εισφορές είναι:

  • για κύρια σύνταξη 611,20 x 13,33% = 81,47 ευρώ,
  • για υγειονοµική περίθαλψη 611,20 x 6,95% = 42,48 ευρώ

Δηλαδή συνολικά 123,95 ευρώ.

Σύµβαση τριών µηνών

Δύο αντισυµβαλλόµενοι έχουν υπογράψει σύµβαση διάρκειας 3 µηνών από 1-2-19 έως 30-4-19 για την οποία εκδίδεται τίτλος κτήσης την 2-5- 19 µε καθαρή αξία παραστατικού 2.050 ευρώ. Ο χρόνος ασφάλισης είναι 2.050€ / 650€ (κατώτατος µισθός) = 3,15 µήνες και σε ηµέρες ασφάλισης 2.050€ / 26€ (1/25 του κατώτατου µισθού) = 78,85, δηλαδή 79 ηµέρες (3 µήνες και 4 ηµέρες). Ηµεροµηνία έναρξης της ασφάλισης είναι η 1-2-19 και ηµεροµηνία λήξης η 30-4-19, καθώς ο χρόνος ασφάλισης δεν µπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο διάρκειας της σύµβασης. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εισφορές κατανέµονται ισοµερώς στους 3 µήνες και υπολογίζονται ανά µήνα στο 1/3 της καθαρής αξίας του παραστατικού, δηλαδή στο ποσό των 2.050€ / 3 = 68€.

ΕΦΚΑεργασιακά