Οικονομία|28.03.2019 16:06

Η Ελλάδα θα είναι το βασικό θέμα στο Eurogroup της 5ης Απριλίου

Μαρία Ψαρά

Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Βασικότερο «αγκάθι» είναι το θέμα των επιχειρηματικών δανείων, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν λάβει δάνειο υποθηκεύοντας την πρώτη κατοικία τους.

«Στο Eurogroup θα διαπιστώσουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την απόδοση στην Ελλάδα του ποσού του περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Η τρέχουσα πρόταση είναι στο τραπέζι, οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε το διεθνή Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα θα είναι το βασικό θέμα στο Eurogroup της 5ης Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, που αυτό το εξάμηνο προεδρεύει στην ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν φήμες για το αντίθετο, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας θα συζητηθεί αναλυτικά με τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Οι θεσμοί θα μας πουν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Υπάρχει ακόμη χρόνος», διαβεβαίωσε η ευρωπαϊκή πηγή.

Επίσης, ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί το πράσινο φως την επόμενη Παρασκευή, η συζήτηση θα πάει για το Eurogroup Ιουνίου, αφού το Μάιο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών της Ευρωζώνης. Τότε, όμως, έχει προγραμματιστεί η απόδοση στην Ελλάδα της δεύτερης δόσης των κερδών από τα ομόλογα.

«Δεν πρόκειται για δάνειοι, αλλά για κέρδη. Τα χρήματα εκεί θα είναι, δεν θα φύγουν. Υπάρχει ένα άλλο Eurogroup τον Μάιο, ένα άλλο τον Ιούνιο, ακόμη και τον Ιούλιο. Θα μπορούσαν να δοθούν δύο δόσεις μαζί τον Ιούνιο, αλλά η συνθήκη δεν αλλάζει: θα πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την πρώτη, αλλά και οι νέες προϋποθέσεις για την απόδοση της δεύτερης δόσης του ποσού», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Eurogroup