Οικονομία|28.03.2019 17:20

Χαλυβουργική: Αρχίζουν οι κατασχέσεις από τη ΔΕΗ λόγω χρεών

Newsroom

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα της Χαλυβουργικής για μπλόκο στη συντηρητική κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών που έχει προχωρήσει η ΔΕΗ, μετά την άρνηση της εταιρείας να αποπληρώσει τις οφειλές της, οι οποίες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Ως εκ τούτου, ανοίγει ο δρόμος για τη συντηρητική κατάσχεση, δυνάμει της διαταγής πληρωμής. Η διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όμως παρά τις προσπάθειες να βρεθεί συμβατική λύση, δεν επετεύχθη συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Χαλυβουργική έκανε λόγο για «απαράδεκτο υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας» και χαρακτήριζε ως «πλασματική την οφειλή προς τη ΔΕΗ».

Πώς μπήκε «λουκέτο» στη Χαλυβουργική

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις του 2015, ο τζίρος της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 16,8 εκατ. ευρώ ενώ τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια ήταν 408 εκατομμύρια. ευρώ εκ των οποίων 71 εκατομμύρια ήταν ληξιπρόθεσμα. 

Σε αυτά προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 31,8 εκατ. ευρώ από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες η ΔΕΗ προσχώρησε σε άρση της εκπροσώπησης, ενώ ακολούθησαν νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των οφειλών.

Το παραπάνω οδήγησε τη ΔΕΗ στις 17 Δεκεμβρίου του 2018 να «κατεβάσει διακόπτες» στην ηλεκτροδότηση της ιστορικής επιχείρησης με αποτέλεσμα το λουκέτο στη Χαλυβουργική έπειτα από 80 χρόνια παρουσίας, στη διάρκεια των οποίων ανέλαβε μερικά από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας (Ολυμπία οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65), το Μετρό Αθηνών, Ολυμπιακά Έργα, κ.ά.).

Επιπλέον, οι 170 εναπομείνατες εργαζόμενοι της εταιρείας, που βρίσκονταν σε εργασιακό καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, πέρασαν στα αζήτητα.

χρέηΧαλυβουργικήΔΕΗ