Οικονομία|23.12.2023 22:10

Εορταστικό κλίμα αλλά… φρένο στις αγορές: Τα απαραίτητα αγοράζουν οι καταναλωτές - Νέα εφαρμογή για καταγγελίες

Newsroom

Συγκρατημένοι είναι οι καταναλωτές που πραγματοποιούν τις αγορές τους για τις ημέρες των εορτών, καθώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ασκούν μεγάλη πίεση στα πορτοφόλια των νοικοκυριών. Οι περισσότεροι πλέον προχωρούν μόνο στις απαραίτητες αγορές προκειμένου να μην βγουν εκτός του προϋπολογισμού τους.

Σε κάθε περίπτωση η ακρίβεια στα τρόφιμα προσγειώνει όλες τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου με τους καταναλωτές να «κόβουν» ότι μπορούν προκειμένου να μην «ξεφύγουν» τα έξοδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, προ των πυλών βρίσκεται μία νέα νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Ανάπτυξης που προβλέπει «πραγματικές» προσφορές. Ωστόσο, προσφορές δεν θα γίνονται σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί εντός 30 ημερών.

Σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να δοθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή όπου οι καταναλωτές θα μπορούν μόνοι τους να κάνουν καταγγελίες για αδικαιολόγητες αυξήσεις προκειμένου να γίνει έλεγχος.

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Οι πολίτες κινούνται στην αγορά τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που δυσανασχετούν από τις αυξημένες τιμές στα προϊόντα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων ανέρχεται στα 150 ευρώ, ενώ το 2022 κυμαινόταν στα 120 ευρώ. Σημειώνεται δηλαδή αύξηση 20%.

Η τιμή στη γαλοπούλα κυμαίνεται στα 10-14 ευρώ το κιλό, ενώ στο κατσικάκι και το αρνάκι γάλακτος στα 11-15 ευρώ το κιλό.

Έτσι αρκετοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν πιο φθηνές επιλογές όπως το φιλέτο κοτόπουλο που βρίσκεται στα 6 – 7 ευρώ το κιλό ή τη χοιρινή τηγανιά που κυμαίνεται στα 4 – 6 ευρώ το κιλό.

καταναλωτέςακρίβειαΧριστούγενναειδήσεις τώρα