Οικονομία|27.12.2023 08:54

FT: Plan B από ΕΕ για στήριξη της Ουκρανίας με 20 δισ. ευρώ - Πώς θα παρακάμψουν τον Ορμπάν

Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης εναλλακτικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με ποσό ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να παρακαμφθεί η εναντίωση της Ουγγαρίας στην εκταμίευση ποσού από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times.

Κατά το δημοσίευμα, το ποσό θα εξευρεθεί με την έκδοση αμοιβαίου χρέους επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί έως και 20 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές για το Κίεβο το επόμενο έτος, ανέφεραν πηγές των Financial Times που είναι ενημερωμένα για τις συνομιλίες. Οι ακριβείς όροι είναι ακόμη υπό συζήτηση και το τελικό ποσό θα καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες της Ουκρανίας, πρόσθεσαν.

Πώς θα παρακάμψουν τον Ορμπάν

Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες δήλωσαν ότι ένα μοντέλο που χρηματοδοτείται από χρέος έχει κερδίσει έδαφος ως ο πιο πρακτικός τρόπος για την παροχή στήριξης εάν ο Όρμπαν αρνηθεί να αποσύρει το βέτο του σε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής την 1η Φεβρουαρίου.

Η ρύθμιση είναι παρόμοια με τη δομή που χρησιμοποιήθηκε το 2020, όταν η Επιτροπή παρείχε έως και 100 δισ. ευρώ φθηνή χρηματοδότηση στις χώρες της ΕΕ για βραχυπρόθεσμα προγράμματα στήριξης της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Το κρίσιμο είναι ότι η επιλογή αυτή δεν θα απαιτούσε εγγυήσεις από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, εφόσον οι κύριοι συμμετέχοντες θα περιλάμβαναν χώρες με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση. Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΕ να παρακάμψει το βέτο της Ουγγαρίας, διότι δεν θα απαιτούσε ομόφωνη στήριξη.

Εάν οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνήσουν σε αυτό το σχέδιο την 1η Φεβρουαρίου, θα δοθεί διαβεβαίωση στο ΔΝΤ για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης για την Ουκρανία ύψους περίπου 900 εκατ. δολαρίων, ανέφεραν οι άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Αυτό θα πρέπει να παρέχει αρκετή χρηματοδότηση στο Κίεβο ώστε να αποφύγει την προσφυγή σε νομισματική χρηματοδότηση, όπου η κυβέρνηση θα τυπώσει χρήμα για να διατηρήσει το έλλειμμά της και θα διακινδυνεύσει την εκτίναξη του πληθωρισμού, προσθέτουν.

Μια άλλη εφεδρική επιλογή που εξετάζεται περιλαμβάνει τη μετακύλιση της δομής χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε φέτος, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΕ χορήγησε 18 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια στην Ουκρανία, για μερικούς μήνες και μέχρι ένα έτος. Αυτή η επιλογή θα χρειαζόταν μια σταθμισμένη πλειοψηφία των χωρών για να συμφωνήσουν.

ΟυκρανίαFinancial TimesΕυρωπαϊκή Ένωσηειδήσεις τώραΒίκτορ Όρμπαν