Οικονομία|29.03.2019 14:05

Καραμούζης: Ερχονται µεγάλες επιχειρηµατικές «κηδείες»

Newsroom

Οι αλλαγές στην ελληνική οικονομία είναι τεράστιες τα τελευταία χρόνια. Πάμε σε μία νέα εποχή, το παλιό πεθαίνει, μέσα στο νέο περιβάλλον οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι μεγάλες και δεν αφορούν μόνο τα κόκκινα δάνεια. Ο Νικόλας Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, με θητεία πάνω από 30 χρόνια στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, στον οποίο έχει αφήσει το αποτύπωμά του, αποχωρεί από το banking στο τέλος Μαρτίου,

Σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της ΕΕΤ και στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις. Η επιχειρηματικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα έχει πεθάνει, «έρχονται μεγάλες επιχειρηματικές κηδείες το επόμενο διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης και συμπλήρωσε: Γεννιέται μια νέα οικονομία, το παλιό πεθαίνει. Υπάρχουν νεκρές επιχειρήσεις, ημιθανείς που το παλεύουν να κρατηθούν και νέες δυναμικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τρόφιμα, φάρμακα, τουρισμό, που κάνουν τη διαφορά. Ραγδαίες, όμως, είναι και οι αλλαγές στο τραπεζικό περιβάλλον, καθώς η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα και δημιουργεί νέο πρότυπο λειτουργίας των τραπεζών.

Απειλή οι ιντερνετικοί παίκτες

Η μεγάλη απειλή για τις τράπεζες σήμερα είναι οι νέοι ιντερνετικοί παίκτες και πάροχοι υπηρεσιών, ξένοι και εγχώριοι (π.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Public, Viva, Apple), που μπαίνουν στην τραπεζική αγορά, διαθέτουν ήδη μεγάλο πελατολόγιο και προσφέρουν υπηρεσίες με χαμηλές χρεώσεις, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία στο κατάστημα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η επέλαση των ιντερνετικών παικτών στην ελληνική αγορά αναμένεται μόλις αρθούν πλήρως τα capital controls και οι ελληνικές τράπεζες θα επενδύσουν 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021 για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, προκειμένου να διατηρήσουν τα κεκτημένα. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Καραμούζη στον μετασχηματισμό της ΕΕΤ σε έναν σύγχρονο φορέα με τις εξής προτεραιότητες: εξωστρέφεια, συλλογικότητα, κύρος, επιρροή, αποτελεσματικότητα. Ετσι, η ΕΕΤ από το 2016, που ανέλαβε πρόεδρος ο κ. Καραμούζης -«σπάζοντας» το μέχρι τότε κατεστημένο που ήθελε την προεδρία να είναι προνόμιο της Εθνικής-, απέκτησε ευρωπαϊκό προφίλ, είχε παρουσία στα ευρωπαϊκά τραπεζικά όργανα και κατέστη «βασικός και αξιόπιστος συνομιλητής των θεσμών».

Ο κ. Καραμούζης θυμήθηκε τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΕΕΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ στο Λονδίνο, όπου τους σέρβιρε η ίδια τσάι, ή το γεύμα που παρέθεσαν στον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM στα γραφεία της Ενωσης στην οδό Αμερικής. H EET είχε συναντήσεις με την πρώην πρόεδρο του SSM Ντανιέλ Νουί, τον νυν πρόεδρο Αντρέα Ενρία, τoν πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, τα γνωστά στην Ελλάδα στελέχη του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και πολλούς άλλους.

Πολλές ήταν οι συναντήσεις της Ενωσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό Οικονομίας, με τους αρχηγούς των κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής, τους ευρωβουλευτές. Και ακόμα, η ΕΕΤ συμμετείχε ενεργά στην κατάρτιση κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την επέκταση του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών

Eurobank