Οικονομία|10.01.2024 12:33

Ακρίβεια: Τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Τι ισχύει με εκπτώσεις και βρεφικό γάλα

Newsroom

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εξειδίκευσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακρίβεια: Τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως «καταδικάζουμε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», σημειώνοντας πως «περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30%». Το όφελος θα μεταφερθεί στον καταναλωτή, υποστήριξε ο υπουργός. Αναφέρθηκε επίσης και στο πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα, ένα μέτρο που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα ο υπουργός τόνισε:

  • Μειώνουμε τις εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και το μεταφέρουμε την τιμή του τελικού προϊόντος. Το μέτρο θα αφορά απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Οι μειώσεις των τιμών θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές εντός του Μαρτίου. Αφορά τις συνολικές εκπτώσεις που δίνει ένας προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ.

  • Αποτρέπουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Ειδικότερα, δεν θα επιτρέψουμε από σήμερα στους προμηθευτές που θα ανατιμήσουν τα προϊόντα τους να κάνουν προσφορές για τους επόμενους 3 μήνες.

  • Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Επιτρέπουμε πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρα. Το μέτρο αφορά φρούτα, νωπά λαχανικά και κρέας.

  • Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους ορίζεται ως άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για την συγκεκριμένη κατηγορία και εμπορικού κέρδους 7%.

«Οι προσφορές συνεχίζονται κανονικά, στη νέα μειωμένη τιμή» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

μέτραακρίβειαΚώστας Σκρέκαςειδήσεις τώρα