Οικονομία|16.02.2024 06:45

Ακρίβεια: «Φωτιά» οι τιμές των προϊόντων στα ράφια των super market

Newsroom

Τάσεις επιβράδυνσης εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον μήνα Ιανουάριο κλειδώνοντας στο 3,1% από 3,5% που ήταν τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Την ίδια ώρα όμως οι τιμές σε βασικά είδη παραμένουν στα ύψη, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι πρωταγωνιστές της ακρίβειας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι ανατιμήσεις των τροφίμων συνεχίζονται αποτυπώνοντας την αποκαρδιωτική κατάσταση στις τιμές των βασικών ειδών με τον πληθωρισμό στο 8.3% να εξακολουθεί να «καίει» στα είδη διατροφής.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει, με τη φωτιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ να μαίνεται με αμείωτη ένταση. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση παρατηρούνται στο λάδι με 67,4%  στα φρούτα 14,2% λαχανικά 14,4% μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 11,7%.

Πρόστιμα σε εταιρείες

Σημειώνεται ότι ο υπουργός οικονομικών προανήγγειλε πρόστιμα «φωτιά» σε εταιρείες και παρόχους για τα POS. Οι τσουχτερές καμπάνες θα είναι μέχρι και 300.000 για όσες εταιρείες δεν συνεργάζονται με την διασύνδεση των POS και  τις ταμειακές μηχανές.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μάλιστα προανήγγειλε και μία συνάντηση με τραπεζίτες, προκειμένου να διευκολύνουν και αυτοί από την μεριά τους το έργο της διασύνδεσης με τις ταμειακές μηχανές.

πληθωρισμόςειδήσεις τώραΕΛΣΤΑΤσούπερ μάρκετακρίβεια