Οικονομία|22.02.2024 19:30

Ομιλος ΟΤΕ: Ενισχυμένα τα έσοδα

Μαρία Λιλιοπούλου

Με ενισχυμένα ενοποιημένα έσοδα κατά 5,1%, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 930,2 εκατ. ευρώ έκλεισε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ο Ομιλος ΟΤΕ. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,0% στα €854,8 εκατ., χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην κινητή, τις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας, τις υπηρεσίες τηλεόρασης και τα έργα ICT. Στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,2% και διαμορφώθηκαν στα €77,5 εκατ., υποστηριζόμενα κυρίως από τη θετική συνεισφορά των έργων ICT στο τρίμηνο.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), αυξήθηκαν κατά 6,7% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2022 και διαμορφώθηκαν σε €571,7 εκατ., αντανακλώντας την αύξηση των εξόδων ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων.

Σε επίπεδο έτους, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE για το 2023 ανήλθαν στα 3.468,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 0,4%.

To 2024 o OTE εκτιμά ότι θα βελτιώσει περαιτέρω τις λειτουργικές και χρηματοοικονομικές του επιδόσεις και ότι παρά τις αναμενόμενες προκλήσεις ειδικά στις παραδοσιακές υπηρεσίες φωνής και σε ορισμένες κατηγορίες εξόδων, θα επιτύχει περαιτέρω ανάπτυξη με βάση την τρέχουσα δυναμική της αγοράς.

Οπως επισημαίνεται στην ανάλυση των αποτελεσμάτων, τo 2023 o OTE ενίσχυσε την ηγετική του θέση στο κομμάτι των υπηρεσιών λιανικής και μεγάλωσε το προβάδισμα όσον αφορά την ποιότητα και την ανάπτυξη των υποδομών του. Ο Όμιλος θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές FTTH, το δίκτυο 5G και την ψηφιοποίηση όλων των σημείων επαφής με τους πελάτες, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε νέες αγορές που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Στο Μέγαρο του Αμαρουσίου εκτιμούν ότι ο ΟΤΕ θα διευρύνει περαιτέρω τη βάση των εσόδων του. Επιπλέον, θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους, ιδίως όσον αφορά στο κόστος προσωπικού, προκειμένου να αντισταθμίσει εν μέρει τις επιπτώσεις του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Για το ζήτημα αυτό, πάντως, ο ΟΤΕ έχει συνάψει συμφωνίες για μεγάλο κομμάτι των ενεργειακών του αναγκών για το 2024, διασφαλίζοντας το μελλοντικό κόστος, αν και σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο συμβόλαιό του.

Το 2024, ο ΟΤΕ εκτιμά πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε περίπου €470 εκατ. αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε σχέση με το 2023, που επηρεάστηκε θετικά από μία πίστωση φόρου. Οι επενδύσεις Ομίλου για το 2024 αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ €610 εκατ. και €620 εκατ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH.

Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2024 θα ανέλθει σε περίπου €450 εκατ. και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας €297 εκατ. και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους €153 εκατ. περίπου. To προτεινόμενο μέρισμα, που αντιστοιχεί σε €0,71 ανά μετοχή, είναι αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2023 και θα καταβληθεί στις 10 Ιουλίου 2024.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διαμορφώθηκε σε €634,8 εκατ., μειωμένος κατά 12,6% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2022.

«Κλείσαμε το 2023 με ένα τρίμηνο ισχυρών λειτουργικών και οικονομικών επιδόσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια με την οποία αντιμετωπίσαμε τις νέες προκλήσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Το τέταρτο τρίμηνο, καταγράψαμε θετικές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, με τα έσοδα σταθερής να αυξάνονται σημειώνοντας βελτίωση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αντίστοιχα τα έσοδα από την κινητή αυξήθηκαν για ακόμα ένα τρίμηνο, αναδεικνύοντας την υπεροχή του δικτύου μας, οδηγώντας σε συνολική αύξηση εσόδων στην Ελλάδα κατά 5%», αναφέρεται σε μήνυμα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Μιχάλη Τσαμάζ.

Σταθερή Τηλεφωνία

Κατά τη διάρκεια του 2023, οι πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,7%, ενώ η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στις συνολικές γραμμές σταθερής αυξήθηκε σε 88%, από 86% ένα χρόνο πριν. Ο ΟΤΕ σημείωσε ένα ακόμα θετικό τρίμηνο σε πελάτες broadband, με 13 χιλιάδες νέες προσθήκες, προσελκύοντας την πλειονότητα των εκτιμώμενων καθαρών προσθηκών στην αγορά, με τους συνολικούς συνδρομητές του να ανέρχονται σε 2.359 χιλιάδες.

Το 2023, ο ΟΤΕ κατέγραψε αύξηση 6,8% στους συνδρομητές οπτικών ινών (FTTx) με το συνολικό αριθμό συνδρομητών FTTx να ανέρχεται σε 1.546 χιλιάδες, ενώ η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης αυξήθηκε σε 65,6%. Επίσης προχώρησε στην ανάπτυξη του δικτύου FTTH, κατασκευάζοντας 183 χιλιάδες γραμμές στο τρίμηνο, από τις 420 χιλιάδες γραμμές που έγιναν εντός του 2023. Στο τέλος του 2023, 1,331 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH, ενώ η εταιρεία αναμένεται να φτάσει περίπου τα 1,8 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024.

Το 2023, ο ΟΤΕ επέκτεινε περαιτέρω την πελατειακή του βάση στις υπηρεσίες τηλεόρασης, καταγράφοντας αύξηση 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας τους 678 χιλιάδες συνδρομητές.

Κινητή τηλεφωνία

Αύξηση καταγράφηκε και στους συνδρομητές συμβολαίου κινητής, με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 3,1 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 6,1%. Αυτή ήταν η έβδομη συνεχής χρονιά διεύρυνσης της συνδρομητικής βάσης συμβολαίων κινητής, χάρη στις συνεχείς προσθήκες νέων πελατών και στις αναβαθμίσεις πελατών καρτοκινητής σε πελάτες συμβολαίου. Στο τρίμηνο σημειώθηκαν 43 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις. Η Εταιρεία κατέγραψε 241 χιλιάδες καθαρές αποσυνδέσεις στην καρτοκινητή κυρίως ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της ανενεργού βάσης στο τρίμηνο και της μετάβασης των πελατών σε υπηρεσίες συμβολαίου.

Ως πρς το 5G δίκτυο ο ΟΤΕ συνεχίζει την επέκτασή του, έχοντας πετύχει στο τέλος του 2023 πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 90%, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε θέσει για το 2023. Η κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανέρχεται ήδη σε 97%, ενώ και άλλες 68 πόλεις στην Ελλάδα έχουν κάλυψη άνω του 95%, με τις ταχύτητες να υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω των δικτύων του, με τη μέση χρήση δεδομένων ανά μήνα να αγγίζει τα 12,6GB στο τρίμηνο, συγκριτικά με 9,5 GB ένα χρόνο πριν.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής ανήλθαν στα €854,8 εκατ καταγράφοντας ισχυρή αύξηση 5,0% σε ετήσια βάση.

ειδήσεις τώραΟΤΕοικονομικά αποτελέσματα