Οικονομία|04.03.2024 12:40

CNN: Πώς θεραπεύτηκε η Ελλάδα, ο «ασθενής» της Ευρώπης

Newsroom

«Το έθνος που κάποτε ήταν ο “ασθενής” της Ευρώπης, θεραπεύτηκε», αναφέρει για την Ελλάδα ο δημοσιογράφος του CNN, Fareed Zakaria στην εβδομαδιαία εκπομπή του στο αμερικανικό δίκτυο.

«Πρότυπο επιτυχίας»

Όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος: «η χώρα που κάποτε απειλούσε να βουλιάξει το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει γίνει τώρα το πρότυπο της επιτυχίας. Οι Έλληνες έβαλαν μυαλό, απέρριψαν τον λαϊκισμό και υιοθέτησαν λογικές οικονομικές πολιτικές».

Παράλληλα, επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία «αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αρκετά συναπτά έτη και θα το επαναλάβει το 2024».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία αξιολόγησε ως «συμβολική νίκη για μια χώρα που χρεοκόπησε το 2015, αλλά και οικονομική νίκη, καθώς αυτό σημαίνει περισσότερες ξένες επενδύσεις».

Εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη 

Για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Fareed Zakaria σχολιάζει ότι από το 2019 που εξελέγη «μείωσε τους φόρους, εργάστηκε για τον εξορθολογισμό των κρατικών υπηρεσιών και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Αυτό βοήθησε τη χώρα να επιτύχει σημαντική ανάπτυξη και να αποπληρώσει δισεκατομμύρια χρέους νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα».

Συμπλήρωσε ότι «οι ψηφοφόροι τον αντάμειψαν αδρά, επανεκλέγοντάς τον πέρυσι με συντριπτική πλειοψηφία».

Ακόμη, κάνει αναφορά και στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας πως: «Tον περασμένο μήνα η Ελλάδα νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν η Ελλάδα απλώς να πλησιάζει τη Δύση, αλλά στο ανατολικό μισό της Ευρώπης, καθιστά τη χώρα ηγέτιδα. Κάνει επίσης την χώρα το πρώτο ορθόδοξο χριστιανικό έθνος που κάνει αυτό το προοδευτικό βήμα».

Ευρωπαϊκή ΈνωσηοικονομίαΕλλάδαειδήσεις τώρα