Οικονομία|06.11.2018 18:47

Έξτρα χρέωση για όσους παίρνουν σε «χαρτί» το λογαριασμό της ΔΕΗ

Θεόδωρος Παναγούλης

Σε ένα μέτρο που σκοπεύει να δημιουργήσει κίνητρο στους καταναλωτές να παίρνουν μόνον ηλεκτρονικά και όχι σε έντυπη μορφή μέσω ταχυδρομείου τους λογαριασμούς του ρεύματος, προχωράει με σημερινή απόφασή της η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα η αποστολή έντυπου λογαριασμού θα έχει έξτρα επιβάρυνση 1 ευρώ για κάθε λογαριασμό, ποσό που, όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ, αντιστοιχεί στο κόστος έκδοσης και αποστολής του εντύπου.

Τα παραπάνω θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, στην περίπτωση που οι πελάτες προβούν σε εγγραφή στο e-bill και επιλέξουν λήψη ηλεκτρονικού λογαριασμού έως 31 Δεκεμβρίου και στην περίπτωση που η χρέωση έχει ενσωματωθεί ήδη σε λογαριασμό τους, αυτή θα πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί.

Σημειωτέον ότι το μέτρο δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, όπως για παράδειγμα οι μεγάλες ηλικίες ή οι ευπαθείς ομάδες που πιθανόν δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η ΔΕΗ πάντως σχεδιάζει την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων στα καταστήματά της, και γενικά σε κάθε επαφή προκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες της να εξοικειωθούν με τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και να τους χρησιμοποιούν αντί των έντυπων. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει λειτουργικό κίνητρο για τους όλους τους πελάτες της.

Παράλληλα βεβαίως οι καταναλωτές θα μπορούν να εκμεταλλευθούν όλες τις δυνατότητες διαχείρισης θεμάτων του λογαριασμού ρεύματος όπως η δυνατότητα έκδοσης μηνιαίου (ηλεκτρονικού) λογαριασμού με ασφάλεια και ταχύτητα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει προταθεί, μεταξύ άλλων, καιρό τώρα από την εταιρεία McKinsey, όταν αυτή εκπόνησε το 5ετές επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ. Δεν είχε όμως προχωρήσει, όπως και σειρά άλλων εισηγήσεων για αυξήσεις. 

Το ετήσιο κόστος της ΔΕΗ αναφορικά με την εκτύπωση λογαριασμών δεν είναι γνωστό. Εντούτοις παλαιότερα είχε αναφερθεί από την ίδια τη ΔΕΗ ότι η μετατροπή του συνόλου των λογαριασμών των πελατών της από διμηνιαίους σε μηνιαίους, θα προκαλούσε πρόσθετο κόστος ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως για την επιχείρηση, λόγω των δαπανών εκτύπωσης και αποστολής τους. Συνάγεται ως εκ τούτου ότι αντίστοιχο θα είναι το όφελος που θα έχει η ΔΕΗ με τη σημερινή της απόφαση.

λογαριασμόςΔΕΗ