Οικονομία|05.04.2019 13:40

Η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα

Newsroom

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής το Eurogroup στο Βουκουρέστι. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ethnos.gr στο Βουκουρέστι, Μαρία Ψαρά, το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται αρχές Μαΐου, μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια (μεταξύ των οποίων στη Γερμανία) και την τυπική έγκριση από το συμβούλιο του ΕΜΣ.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας, και το Eurogroup κατά τη σημερινή του συνεδρίαση επικύρωσε τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EuroWorkingGroup για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα. 

Η Αθήνα είχε ξεπεράσει και το τελευταίο εμπόδιο, που ήταν η συμφωνία με τους πιστωτές για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η εκταμίευση είναι η πρώτη από ένα πακέτο 4,8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν εφόσον ανταποκρινόμαστε στα όσα έχουμε υποσχεθεί.

Αναλυτικά η απόφαση του Εurogroup αναφέρει:

«Το Eurogroup συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας με βάση την ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης της 27ης Φεβρουαρίου και την επικαιροποίηση που δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου.

Χαιρετίζουμε την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ και την ολοκλήρωση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών συναλλαγών ιδιωτικοποίησης.

Οι ελληνικές αρχές έχουν θεσπίσει ένα νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τις τράπεζες στην επίλυση υποθηκών μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια). Σημειώνουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο αυτό θα είναι προσωρινό και θα τερματιστεί μέχρι τα τέλη του 2019. Ζητούμε από τα θεσμικά όργανα να παρακολουθούν προσεκτικά - στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης - τις επιπτώσεις του σχεδίου στο κεφάλαιο των τραπεζών και τον αντίκτυπο στην επιβολή της νομοθεσίας και την επίλυση των διαφορών, τον αντίκτυπό της στη διαδικασία μείωσης των NLP, τον αντίκτυπο στις προσπάθειες μείωσης των καθυστερημένων υποθέσεων οικιακής αφερεγγυότητας και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του σχεδίου. Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας.

Επιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στην ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, της είσπραξης φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, με στόχο την εξάλειψη των καθυστερήσεων των υποθέσεων μέχρι το τέλος του 2021 και βελτιώσεις στη διαχείριση εγγυήσεων δανείων. Αυτά θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης. Οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εurogroup εκφράζει την ικανοποίησή τoυ για την εκτίμηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη όλων των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2018 και ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιβεβαίωση της απελευθέρωσης της πρώτης δόσης. Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμων με το εισόδημα ΑΜΕΡ και της μηδενικής μείωσης του επιτοκιακού περιθωρίου σε ορισμένα δάνεια του ΕΤΧΣ ύψους 970 εκατ. Ευρώ σύνολο.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις συνεχιζόμενες νομικές διαδικασίες κατά των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (CoEx) του ΤΑΙΠΕΔ και του πρώην Προέδρου και υψηλόβαθμων στελεχών  της ΕΛΣΤΑΤ.

Η επόμενη συζήτησή μας για την Ελλάδα θα βασιστεί στην επόμενη βελτιωμένη έκθεση επιτήρησης που αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο.»

Eurogroupαπόφασηεκταμίευση