Οικονομία|26.04.2024 12:41

ΕΥΔΑΠ: Τι ισχύει με τα νέα τιμολόγια νερού - Τα μεγάλα έργα και οι δυνατότητες εκτός Αττικής

Μαρία Λιλιοπούλου

Το φθινόπωρο θα πρέπει να αναμένονται τα νεότερα για το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού της Αθήνας καθώς έως τώρα δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αντικαταστήσει την ακυρωμένη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απόφαση για τους κανόνες τιμολόγησης του νερού.

Μετά την έκδοση της ΚΥΑ, η οποία μετρά ήδη 9μηνη καθυστέρηση, η ΕΥΔΑΠ θα εισηγηθεί στη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) το νέο τιμολόγιο. Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας: «Θα δούμε το ρυθμιστικό πλαίσιο και μετά θα αποφασίσουμε τι θα ζητήσουμε ως προς τα τιμολόγια». Ο ίδιος εκτίμησε, πάντως, ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κλιματική αλλαγή θα συμβάλει στη διατήρηση των τιμολογίων σε χαμηλά επίπεδα αφού, όπως είπε, «Τα οφέλη αυτής της επέκτασης θα πάνε υπέρ των καταναλωτών της ΕΥΔΑΠ».

Οι δυνατότητες εκτός Αττικής

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε την Πέμπτη, δίνει τη δυνατότητα άσκησης εκτός Αττικής:

  • δραστηριοτήτων λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης,
  • δυνατότητα απόκτησης ελέγχου επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους,
  • ευελιξίες για ανάπτυξη σε ΑΠΕ και επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού,
  • απλοποίηση διαδικασιών ανάθεσης της συντήρησης, λειτουργίας και αναβάθμισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ),
  • δυνατότητα ανάθεσης στην ΕΥΔΑΠ της συντήρησης φρεατίων και διασυνδετηρίων αγωγών ομβρίων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και εγκαταστάσεων εκτός Αττικής, η αρχική επέκταση της ΕΥΔΑΠ, η οποία εξέτασε συνολικά τριάντα επιλογές, αφορά τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και την Κορινθία.

«Μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες και να μεταλαμπαδεύσουμε την τεχνογνωσία της εταιρείας στις ΔΕΥΑ, είτε τώρα είτε εάν αυτές συγχωνευθούν», ανέφερε ο κ. Σαχίνης.

Το νομοσχέδιο δίνει επίσης τη δυνατότητα ανάθεσης στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ των αγωγών των ομβρίων υδάτων, ρύθμιση για την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε στη Βουλή πως είναι απαραίτητη δεδομένου ότι «εάν κάποιος δήμος δε διαχειρίζεται καλά τα δικά του όμβρια, αυτό είναι κάτι που αφορά όλο το σύστημα. Μπορεί να τιναχτεί στον αέρα, διότι αν μπλοκάρει το νερό κάπου, πλημμυρίζει παντού. Αυτό ανακαλύψαμε στη Θεσσαλία. Το λογικό είναι να δώσουμε τη δυνατότητα για ενιαία διαχείρισή των ομβρίων και στο μέλλον και για ενεργητική διαχείριση ώστε να μπορούμε με βάση την τεχνολογία να έχουμε δυνατότητα παρέμβασης στη ροή νερού, να κατευθύνουμε το νερό ώστε να περιορίζουμε πλημμυρικά φαινόμενα».

Συνολικά ο επενδυτικός σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ, ανέρχεται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Το επενδυτικό πρόγραμμα 2024 - 2033 αφορά σε:

  • Μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7 εκατ. ευρώ).
  • Έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6 εκατ. ευρώ).
  • Έργα αποχέτευσης (364,5 εκατ. ευρώ).
  • Έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8 εκατ. ευρώ).
  • Το 50% του προϋπολογισμού των έργων χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Η Αττική δε θα διψάσει

Παρά τη συνεχιζόμενη ανομβρία, πάντως, όπως επισημάνθηκε για ακόμα μία φορά από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, υφίσταται ήδη ένα οργανωμένο πλάνο δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία.

Έτσι, στην περίπτωση που τα αποθέματα του συστήματος Ευήνου - Μόρνου συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, σχεδιάζεται μεσοπρόθεσμα:

  • Να αυξηθεί η άντληση του κλάδου Υλίκης.
  •  Να ενεργοποιηθούν οι γεωτρήσεις του Μέσου Ρου Βοιωτικού Κηφισού οι οποίες μέσω του Ενωτικού Υδραγωγείου Διστόμου τροφοδοτούν το Υδραγωγείο Μόρνου.

Επιπλέον, εξετάζονται μακροπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις που περιλαμβάνουν την αφαλάτωση, τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό και τη σύνδεση με άλλους ταμιευτήρες νερού.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Το 2023 η ΕΥΔΑΠ αύξησε τον κύκλο εργασιών της και μείωσε τα λειτουργικά της έξοδα κατά 1,8%. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 351,6 εκατ. ευρώ από 343,5 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,4% (+8,1 εκατ. ευρώ). Από τις κύριες δραστηριότητές της (ύδρευση και αποχέτευση), η Εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά +8 εκατ. ευρώ (+2,5%).

Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ από 10,6 εκατ. ευρώ το 2022 σημειώνοντας αύξηση κατά +163% ή +17,4 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τη διανομή μερίσματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ενέκρινε την υποβολή πρότασης προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων για ποσό 0,10 λεπτών ανά μετοχή, (συνολικό μικτό ποσό ευρώ 10.650.000 ευρώ) για τη χρήση 2023.

ειδήσεις τώραλειψυδρίαΕΥΔΑΠοικονομικά αποτελέσματα