Οικονομία|08.04.2019 17:17

Καβάλα: Άρχισε να δίνει πετρέλαιο το κοίτασμα «έψιλον»

Εύρης Τσουμής

Ποσότητες πετρελαίου άρχισε να δίνει το κοίτασμα Εψιλον στον Πρίνο, μεταξύ Θάσου και Καβάλας. Η Energean Oil ολοκλήρωσε με επιτυχία την οριζόντια γεώτρηση ΕΑ-Η3, η οποία παράγει καθημερινά περισσότερα από 1.000 βαρέλια πετρελαίου. Πρόκειται για το τρίτο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας μετά τον Πρίνο το 1981 και το Βόρειο Πρίνο το 1996.

Σε ανακοίνωση της εταιρίας επισημαίνεται πως η παραγωγή από το κοίτασμα Εψιλον άρχισε την 1η Απριλίου. «Η γεώτρηση έφθασε σε μήκος 5.679 μέτρων και διείσδυσε κατά 689 μέτρα στον ψαμμιτικό ταμιευτήρα του κοιτάσματος Έψιλον, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Η Energean θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να προσαρμόζει τις παραμέτρους της γεώτρησης, ώστε να επιτυγχάνει τις βέλτιστες συνθήκες παραγωγής. H γεώτρηση EA-H3 εκτελέσθηκε από το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της εταιρείας, το “Energean Force”» αναφέρεται.

Το κοίτασμα Έψιλον ανακαλύφθηκε στα τέλη του 2000 στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου,  2 ως 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πρίνου. Το βάθος του νερού πάνω από το κοίτασμα είναι 35-55 μέτρα. Το κοίτασμα πετρελαίου Έψιλον είναι ένα ρήγμα, με βάθος και με στρωματογραφικά κλειστή αντικλινή δομή, που καλύπτει μια έκταση περίπου 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η εξερεύνηση στην περιοχή άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ενώ η γεωφυσική δομή της  αποκαλύφθηκε μετά από δύο τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οι οποίες έγιναν το 1993 και το 1997. Μια νέα τρισδιάστατη έρευνα, που καλύπτει ολόκληρη τη λεκάνη, έγινε το 2015-2016 δίνοντας ουσιαστικά το έναυσμα για να αρχίσει η εκτεταμένη εκμετάλλευση του πεδίου Εψιλον, και τη βελτιστοποίηση των περιοχών διάτρησης. Μετά από μια περίοδο αδράνειας, η Energean αξιολόγησε και σταδιακά άρχισε την ανάπτυξη στο κοίτασμα Έψιλον με ένα πηγάδι Εκτεταμένης Οριζόντιας Γεώτρησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, στο πεδίο Εψιλον υπάρχουν 18,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου βεβαιωμένα  αποθέματα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από τον ανεξάρτητο οίκο NSAI. Για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, θα πραγματοποιηθούν έως και εννιά γεωτρήσεις ανάπτυξης με στόχο η παραγωγή από το συγκεκριμένο κοίτασμα να έχει υπερβεί τις 5.000 βαρέλια στην επόμενη διετία και να προστεθεί στην παραγωγή από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο, όπου συνολικά έχουν προγραμματισθεί έως και 16 γεωτρήσεις μέχρι το 2021.

Για την Energean το 2019 εξελίσσεται θετικά, όπως θετικά έκλεισε και το 2018. Στην Ελλάδα, η εταιρεία πέτυχε αύξηση παραγωγής κατά 45% σε ετήσια βάση, στα 4.053 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αύξηση εσόδων κατά 56%, στα 90,3 εκατ. δολάρια, καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 29%, στα 17,6 δολάρια ανά βαρέλι. Το δ΄ τρίμηνο της χρονιάς ήταν το έκτο συνεχόμενο με αύξηση παραγωγής, η οποία έφτασε τα 4.573 βαρέλια ημερησίως. Η εταιρεία έχει βάλει ως στόχος την παραγωγή 10.000 βαρελιών ημερησίως για το 2021.

πετρέλαιοΚαβάλαEnergean Oilγεώτρηση