Οικονομία|10.04.2019 17:31

Attica Bank: 100 εκατ. ευρώ νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Έφη Καραγεώργου

Δάνεια από 10.000 ευρώ έως 1,5εκατ ευρώ με χαμηλό επιτόκιο θα χορηγήσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Attica Bank.

Συγκεκριμένα η τράπεζα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) ώστε μέσα από τη Δράση «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση - ΤΕΠΙΧ II» να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στόχος είναι να πέσουν στην αγορά 100 εκατ ευρώ νέα δάνεια, τα οποία θα έχουν χαμηλό επιτόκιο, διότι το  40% της κάθε χρηματοδότησης θα είναι η συμμετοχή του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το αντίστοιχο ποσό θα είναι άτοκο.

Οι επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν τόσο για να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, όσο και για κεφάλαια κίνησης.

Συγκεκριμένα:

Το ύψος των δανείων επενδυτικού σκοπού - «Attica Επιχειρηματική Χρηματοδότηση - ΤΕΠΙΧ ΙΙ» διαμορφώνεται από τα 25.000 ευρώ μέχρι 1,5 εκατ ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής  από 5 έως 10 έτη και με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.

Τα δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού) - «Attica Επιχειρηματική Ανάπτυξη - ΤΕΠΙΧ ΙΙ» είναι ύψους από  10.000 έως 500.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από 2-5 χρόνια και με  δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν προνομιακό επιτόκιο, λόγω της ΑΤΟΚΗΣ συμμετοχής του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε ποσοστό 40% σε κάθε χρηματοδότηση.  Μειωμένη επίσης κατά 40% θα είναι και η   εισφορά του Ν.128/75 (θα επιβαρύνει δηλαδή το  60% του ποσού του δανείου.

Και ακόμα υπάρχει ευελιξία αποπληρωμής. Τα δάνεια αυτά θα χορηγούνται από την Attica Bank  μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023, εκτός εάν ο διαθέσιμος προϋπολογισμός εξαντληθεί νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι οι  πόροι του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο, και προέρχονται από την συνεισφορά πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά  Προγράμματα (ΠΕΠ).

δάνειαAttica Bank