Οικονομία|11.04.2019 11:42

Αισιοδοξία Τσακαλώτου: Ώρα για εξαγορά δανείων του ΔΝΤ

Ελευθερία Αρλαπάνου

Ανεβαίνει το θερµόµετρο γύρω από την έγκριση της εξόφλησης µέρους των δανείων που χρωστά το ελληνικό ∆ηµόσιο στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο – σχέδιο που µπαίνει στην τελική ευθεία εν όψει της Εαρινής Συνόδου του Ταµείου στην Ουάσινγκτον στις 12- 14 Απριλίου. Στο µεταξύ, στο παρασκήνιο φουντώνει η συζήτηση για µια νέα οµολογιακή έκδοση στα τέλη αυτού του µήνα µε αρχές του επόµενου.

Στη σκιά των εξελίξεων, αλλά και της τάσης που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή αγορά οµολόγων µετά τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι, το κόστος δανεισµού του ∆ηµοσίου εξακολουθεί να µειώνεται, µε τα επιτόκια στα ελληνικά οµόλογα αναφοράς να παραµένουν σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα. Ειδικά το επιτόκιο στο δεκαετές οµόλογο βρέθηκε ενδοσυνεδριακά κάτω από το φράγµα του 3,4%, ενώ χθες το ∆ηµόσιο δανείστηκε 815 εκατ. ευρώ, δηµοπρατώντας έντοκα γραµµάτια µε σχεδόν µηδενικό επιτόκιο 0,35%, από 0,5% που ήταν στην αντίστοιχη δηµοπρασία του Φεβρουαρίου.

Λίγο προτού ο υπουργός Οικονοµικών αναχωρήσει για τις εργασίες της Συνόδου του ∆ΝΤ, όπου αναµένεται να έχει κρίσιµες παρασκηνιακές επαφές για το θέµα, δήλωσε χθες αισιόδοξος την έγκριση εκ µέρους της Ευρωζώνης του σχεδίου της µερικής αποπληρωµής του ∆ΝΤ.

«Νοµίζω ότι τα οικονοµικά επιχειρήµατα είναι υπέρ του να γίνει η εξαγορά, γιατί ανταλλάζεις ακριβό χρέος µε µεγάλο επιτόκιο και σύντοµη χρονική περίοδο µε φθηνό χρέος µε χαµηλότερα επιτόκια» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στην τηλεόραση της ΕΡΤ3. Οπως µάλιστα εκτίµησε, «τα επιχειρήµατα είναι τόσο συντριπτικά υπέρ, που και οι χώρες θα το δεχτούν, καθώς τις βοηθά». Επίσης, εκτίµησε «ότι θα επικρατήσει η οικονοµική λογική».

Για 4δισ. ευρώ

Οπως έχει γράψει το «Εθνος», το σχέδιο µερικής εξόφλησης του ∆ΝΤ, που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στο τραπέζι, αναµένεται να αφορά περίπου 4 δισ. ευρώ, από τα δάνεια των 9,5 δισ. ευρώ, που χρωστά ακόµη η χώρα στο Ταµείο, και συγκεκριµένα στο πιο ακριβό κοµµάτι των δανείων µε επιτόκιο άνω του 5%, όταν το επιτόκιο του δεκαετούς οµολόγου αναφοράς ήταν χθες στο 3,4%. Με την κίνηση αυτή, που συνιστά µερική µικρής κλίµακας αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα γίνει σηµαντική εξοικονόµηση πόρων αρκετών εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ από δαπάνες για τόκους από τον κρατικό προϋπολογισµό, ενώ θα αποτελέσει ακόµα ένα ισχυρό σήµα επιστροφής στην κανονικότητα για την ελληνική οικονοµία. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε την περασµένη εβδοµάδα ότι θα ήταν σοφή κίνηση για την Ελλάδα να αποπληρώσει νωρίτερα κάποια δάνεια του ∆ΝΤ, ενώ φαίνεται πως είναι θέµα χρόνου η κατάθεση επίσηµης πρότασης, µόλις ολοκληρωθούν οι παρασκηνιακές επαφές.

Υψηλά πλεονάσματα, μεγάλη πτώση του χρέους

Επίτευξη των στόχων των πρωτογενών πλεονασµάτων στην Ελλάδα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και µικρή υποχώρησή τους στο 3% το 2023 και στο 2,8% το 2024 βλέπει το ∆ΝΤ. Βελτιωµένες εµφανίζονται οι προβλέψεις για το χρέος, που εκτιµάται πως θα διαµορφωθεί στο 172,2% του ΑΕΠ φέτος, για να υποχωρήσει σταδιακά στο 143,2% το 2024. Θα µειωθεί, δηλαδή, σχεδόν κατά 30 ποσοστιαίες µονάδες του ΑΕΠ.

ΔΝΤΕυκλείδης Τσακαλώτος