Οικονομία|17.04.2019 14:30

Brain Regain: Δίκτυο για επαναπατρισµό στελεχών

Πένυ Κούτρα

Δίκτυο στελεχών από κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις στοχεύει στον επαγγελµατικό επαναπατρισµό των Ελλήνων του εξωτερικού, µέσω της ανάπτυξης ενός διαύλου επικοινωνίας µε τους χιλιάδες εκπατρισθέντες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια της οικονοµικής κρίσης αναζήτησαν σε άλλες χώρες ευκαιρίες καριέρας και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η πρωτοβουλία αυτή, που φέρει το όνοµα «Brain Regain», αναπτύσσεται από το µη κερδοσκοπικό σωµατείο «Ελληνικές Ρίζες» και η αρχική ιδέα σχεδιάστηκε από τους κ. Κωνσταντίνο Κεσεντέ (πρόεδρο ∆Σ της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ), Ευάγγελο Μαρνέρη (διευθύνοντα σύµβουλο της AIMS International Hellas AE), Γιάννη Παπαχρήστου (γενικό διευθυντή Ελλάδας-Κύπρου της Coca-Cola Τρία Εψιλον), Θεόδωρο Κοτιώνη (διευθύνοντα σύµβουλο της Ogilvy Greece) και Στάθη Ποταµίτη (διευθύνοντα εταίρο της Potamitis-Vekris Law Partnership). Σήµερα στο δίκτυο συµµετέχουν 16 εταιρείες, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, παρέχουν ανώτερα στελέχη τους για τον ρόλο του µέντορα, που αναλαµβάνει το καθοριστικό έργο της καθοδήγησης των Ελλήνων του εξωτερικού µέσα από απευθείας συζητήσεις µαζί τους. Προβλέπονται τουλάχιστον τρεις τέτοιες συναντήσεις ανά περίπτωση.

Η πρωτοβουλία «Brain Regain» δεν απευθύνεται, όπως είναι φυσικό, στο 20% των εκπατρισθέντων που αναφέρουν στις έρευνες ότι έχουν ρίξει «µαύρη πέτρα» πίσω τους, αλλά στο υπόλοιπο περίπου 80% των Ελλήνων που έφυγαν από την πατρίδα κυρίως για να εργαστούν υπό καλύτερες συνθήκες και οι οποίοι λένε ότι θα επέστρεφαν υπό προϋποθέσεις. Οπως αναφέρθηκε από στελέχη-µέντορες, η πρωτοβουλία έχει στόχο τον επαναπατρισµό των στελεχών για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονοµίας. Εποµένως, αποστολή της είναι να διαδραµατίσει καταλυτικό ρόλο στη δηµιουργία των συνθηκών που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισµό των Ελλήνων του εξωτερικού.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, «σήµερα ωριµάζουν οι συνθήκες που µπορούν να µετατρέψουν το καταστροφικό για τη χώρα µας brain drain σε brain regain. Αυτές τις συνθήκες επιδιώκει να αξιοποιήσει η πρωτοβουλία µας». Ο Θεόδωρος Κοτιώνης σηµείωσε ότι «τo “Brain Regain” ξεκίνησε από µια µικρή οµάδα πρωτοβουλίας. Σήµερα µε ενθουσιασµό καλωσορίζουµε οργανισµούς, επιχειρήσεις και τα στελέχη τους που υποστήριξαν την πρωτοβουλία και προσβλέπουµε σε συνεχή επέκταση της συµµαχίας µας. Γιατί χρειαζόµαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαχρήστου συµπλήρωσε ότι «το “Brain Regain” είναι µια συµµαχία εταιρειών και στελεχών που οραµατιστήκαµε, για να δώσουµε ευκαιρίες και τη δυνατότητα σε Ελληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν, να εργαστούν και να φτιάξουν το µέλλον τους στην Ελλάδα. Πιστεύουµε ότι µπορούν να κάνουν τη διαφορά για την επόµενη µέρα της χώρας µας και είµαστε αποφασισµένοι να έχουµε καταλυτικό ρόλο στον επαναπατρισµό τους».

Οι 16 επιχειρήσεις

Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθµός των εταιρειών που συµµετέχουν στην πρωτοβουλία, από 16 που είναι σήµερα: Aegean Airlines, Ελληνικά Πετρέλαια, Cosmote, Τράπεζα της Ελλάδος, CocaCola Τρία Εψιλον, ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς, Οµιλος Fourlis, Interamerican, TEMES, ΜΕΤΡΟ, Chipitα , Sani Ikos, Upstream, Kyklades Maritime Corporation και Ogilvy

ελληνικές επιχειρήσειςBrain Regain