Οικονομία|08.11.2018 19:16

«Ναι» στα αναδρομικά με ευρεία πλειοψηφία

Newsroom

Με ομοφωνία όλων των κομμάτων πλην της ΧΑ που ψήφισε «παρών» εγκρίθηκε τελικά, παρά τις όποιες ενστάσεις και διαφωνίες, η τροπολογία που αφορά στην επιστροφή αναδρομικών σε δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων,  σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε συμβολική και εξελίχθηκε σε πανηγυρικό κλίμα. Έτσι ξεπεράστηκε στην πράξη και η ανάγκη διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η συνεδρίαση τα είχε όλα. Χαρακτηριστική ήταν η ευφορία από την πλευρά της κυβέρνησης όπως φάνηκε στις παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και των υπουργών, καθώς μίλησαν για μια σειρά θετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, αρχής γενομένης από την πολυσυζητημένη τροπολογία. Ευθείες ήταν οι αναφορές στη σταδιακή υλοποίηση όλων των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ενώ δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις με αντιπολιτευόμενους βουλευτές, σε διαφορετικό κατά περίπτωση τόνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε έλλειψη συνοχής στο αφήγημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διάψευση καταστροφολογικών προβλέψεων και προανήγγειλε σειρά μέτρων σε αποκατάσταση των αδικιών που προέκυψαν στα χρόνια της κρίσης.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε  εμμέσως ότι στην ατζέντα με τα θετικά μέτρα θα συμπεριληφθεί η μη-περικοπή των συντάξεων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως προέβαλαν την άποψη ότι ο λόγος επιστροφής των αναδρομικών είναι οι δικαστικές αποφάσεις και μίλησαν για «πολιτική εξαπάτηση» και σκοπιμότητες εντάσσοντάς τα κυβερνητικά επιχειρήματα σε προεκλογικό επικοινωνιακό πλαίσιο.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο προεδρεύων Μάριος Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη διαβίβαση στη Βουλή ποινικών δικογραφιών σε βάρος του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών από ιδιώτες για το θέμα της ονοματολογίας των Σκοπίων αλλά και σε βάρος του υπουργού Εθνικής Άμυνας που αφορά στη δήλωση του πόθεν έσχες.

αναδρομικάειδικά μισθολόγια