Οικονομία|25.04.2019 11:43

120 δόσεις: Τα τρία βήματα για να μπείτε στη ρύθμιση για τα Ταμεία

Γιάννης Φώσκολος

Με τρία βασικά βήµατα αναµένεται να ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διαδικασία ένταξης στη ρύθµιση των 120 δόσεων για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταµεία. Εκτός από τους εργοδότες και τους αγρότες για τους οποίους δεν προβλέπεται διαδικασία επανυπολογισµού, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες θα αιτούνται, εφόσον το επιθυµούν, τον επανυπολογισµό της οφειλής τους για τα έτη 2002-2016 και θα πρέπει να συναινούν σε αυτόν πριν επιλέξουν το πλήθος των δόσεων µε τις οποίες θα ρυθµίζουν.

Σύµφωνα µε όσα ανέφερε πριν από λίγα 24ωρα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, το νοµοσχέδιο µε τη ρύθµιση των 120 δόσεων θα πρέπει να αναµένεται στη Βουλή αµέσως µετά το Πάσχα, ενώ η πλατφόρµα της ρύθµισης εκτιµάται ότι θα ανοίξει την αµέσως επόµενη ηµέρα της ψήφισης του νόµου.

Σύµφωνα µε τις µέχρι στιγµής πληροφορίες, τα βασικά βήµατα αναµένεται να είναι τα εξής:

  1. Είσοδος του οφειλέτη στην πλατφόρµα µε τα κλειδιά του Τaxisnet και ταυτόποίησή του µε βάση τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ, ενδεχοµένως και µε τον αριθµό µητρώου του ασφαλιστικού φορέα από τον οποίο προέρχεται (π.χ. ΟΑΕΕ). Σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν συνδυάζονται ή δεν ταυτοποιούνται, δεν αποκλείεται ο ασφαλισµένος να πρέπει να περάσει από το Ταµείο για ταυτοποίηση. Ακολούθως εξετάζεται σειρά ερωτήσεων, όπως αν ο οφειλέτης είναι υποψήφιος συνταξιούχος, αν είναι ενταγµένος στον εξωδικαστικό κ.λπ.
  2. Αφού ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του ασφαλισµένου, θα πρέπει να εµφανίζονται οι οφειλές που έχει στα πρώην Ταµεία. Dηλαδή, µε βάση τα ασφαλιστικά µητρώα στα οποία βρέθηκε απογεγραµµένος εµφανίζονται οι οφειλές ως έχουν σήµερα. Το σύστηµα θα ρωτά τον οφειλέτη αν επιθυµεί τον επανυπολογισµό των οφειλών του, και εφόσον αυτός συναινεί, θα προχωρά η διαδικασία της ρύθµισης µε επανυπολογισµό. Για κάποιες οφειλές ο επανυπολογισµός δεν αποκλείεται να γίνεται και αυτόµατα, ενώ για άλλες ίσως να απαιτείται κάποιο σύντοµο χρονικό διάστηµα – αν και αυτό δεν έχει ακόµη πλήρως «κλειδώσει».
  3. Εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει τον επανυπολογισµό, η νέα οφειλή του «φτάνει» και βεβαιώνεται στο ΚΕΑΟ σε περίπου δύο-τρεις µέρες. Ακολούθως, ο ασφαλισµένος µπαίνει στην πλατφόρµα του ΚΕΑΟ και προχωρά στη ρύθµιση της νέας οφειλής. Πιθανότατα θα του χορηγείται σχετικό link στη φάση του επανυπολογισµού, όπου θα µπορεί να δει τη νέα ταυτότητα της οφειλής.

Αν δεν είναι πιστοποιηµένος χρήστης του ΚΕΑΟ, πρέπει να πιστοποιηθεί, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στις αρµόδιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ο οφειλέτης επιλέγει µόνος του το πλήθος των δόσεων (έως 120) µε ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες). Το ετήσιο επιτόκιο είναι 5%. Εφόσον επιλέξει τις δόσεις και τη ρύθµιση, το σύστηµα θα τον ενηµερώνει πως πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση µέχρι το τέλος του τρέχοντος µήνα.

Αφού πληρώσει την πρώτη δόση, θα λάβει ενηµερότητα, µε την προϋπόθεση να καταβάλει τις τρέχουσες βεβαιωµένες εισφορές του 2019. «Οι 120 δόσεις για χρέη προς τα Ταµεία είναι µια ρύθµιση τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης, από την οποία µπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Η ίδια επανέλαβε πως η ρύθµιση δεν έχει περιουσιακά και εισοδηµατικά κριτήρια, ενώ προβλέπει και «κούρεµα» βασικής οφειλής, εκτός από «κούρεµα» προσαυξήσεων κατά 85%. Μέσω της ρύθµισης διαµορφώνεται νέα µηνιαία οφειλή σταθερού ποσού για τους µη µισθωτούς που θα ενταχθούν στον επανυπολογισµό. Ως βάση υπολογισµού των ποσοστιαίων ασφαλίστρων του ΕΦΚΑ υιοθετείται ο κατώτατος µισθός των 586,08 ευρώ. Συνεπώς, όλοι οι οφειλέτες αναµένεται να «πέσουν» στην ελάχιστη εισφορά του νόµου Κατρούγκαλου. Υπενθυµίζεται πως ο επανυπολογισµός εφαρµόζεται σε χρέη της περιόδου 2002-2016, ενώ οι παλαιότερες (έως και το 2001) και οι µεταγενέστερες οφειλές (των ετών 2017 και 2018) παραµένουν ως έχουν χωρίς επανυπολογισµό, αλλά µε «κούρεµα» προσαυξήσεων 85%.

Ως εκ τούτου, οι νέες µηνιαίες οφειλές (επί το σύνολο των ετών µε χρέη στα ταµεία) για όλους διαµορφώνονται ως εξής:

  • 117,21 ευρώ ανά οφειλόµενο µήνα για οφειλές κλάδων κύριας σύνταξης (20% x 586,08).
  • 40,73 ευρώ ανά οφειλόµενο µήνα για οφειλές κλάδων υγείας (6,95% χ 586,08).
  • 41 ευρώ ανά οφειλόµενο µήνα για οφειλές κλάδων επικουρικής σύνταξης (7% χ 586,08).
  • 23,44 ευρώ ανά οφειλόµενο µήνα για οφειλές κλάδων πρόνοιας (4% χ 586,08).

Εποµένως, τα χρέη διαµορφώνονται ανάλογα µε τον εργασιακό βίο του οφειλέτη ως εξής:

  • 157 ευρώ ανά οφειλόµενο µήνα για τους προερχόµενους από τον πρώην ΟΑΕΕ (ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη και υγεία).
  • 222 ευρώ ανά οφειλόµενο µήνα για δικηγόρους, µηχανικούς των πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, εφόσον έχουν συσσωρεύσει χρέη από το σύνολο των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (ασφαλίζονται υποχρεωτικά για κύρια σύνταξη, υγεία, επικουρική και πρόνοια).
  • 181 ευρώ ανά οφειλόµενο µήνα για γιατρούς του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, εφόσον έχουν συσσωρεύσει χρέη από το σύνολο των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (ασφαλίζονται υποχρεωτικά για κύρια σύνταξη, υγεία και πρόνοια)

Στη νέα, ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθµιση απορροφώνται όλοι οι οφειλέτες που υπάγονται σήµερα σε ρυθµίσεις.

ασφαλιστικές εισφορές120 δόσειςαγρότεςελεύθεροι επαγγελματίες