Οικονομία|25.04.2019 12:16

Αυξήθηκε το εισόδηµα των νοικοκυριών κατά µισό δισ.

Ελευθερία Αρλαπάνου

Το διαθέσιµο εισόδηµα των ελληνικών νοικοκυριών «φούσκωσε» κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίµηνο του 2018 σε σχέση µε έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή σε σύγκριση µε το δ’ τρίµηνο του 2017, και ανήλθε σε 30,16 δισ. ευρώ. Με µικρότερο ρυθµό αλλά ανοδικά κινήθηκε η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, που διαµορφώθηκε σε 31,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, όµως, σε αρνητικό έδαφος εξακολούθησε να κινείται η ελληνική οικονοµία στο πεδίο της αποταµίευσης µε το ποσοστό αποταµίευσης των νοικοκυριών να διαµορφώνεται στο -3,9% στο δ’ τρίµηνο του 2018, σε σύγκριση µε το -4,2% που είχε καταγραφεί τους τελευταίους τρεις µήνες του 2017.

Η διαχρονική εξέλιξη της πορείας του ακαθάριστου διαθέσιµου εισοδήµατος και της τελικής καταναλωτικής δαπάνης αποτυπώνει σταθερή βελτίωση από το τρίτο τρίµηνο του 2016 µέχρι σήµερα, καθώς η οικονοµία εξέρχεται από την πολυετή κρίση και σταδιακά ανακάµπτει. Το µεγάλο ζητούµενο, βέβαια, είναι η ταχύτητα µε την οποία ανακάµπτει η οικονοµία και αναπληρώνονται οι τεράστιες απώλειες που υπέστη η χώρα στα χρόνια της κρίσης και των µνηµονίων, καθώς και να καταστεί δυνατό να αυξηθεί µεσοπρόθεσµα προκειµένου να θωρακιστεί η δηµοσιονοµική προσαρµογή που συντελέστηκε, µε µεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια.

Με ρυθµό περίπου 2,5% Φέτος εκτιµάται πως η ελληνική οικονοµία θα «τρέξει» µε ρυθµό περίπου 2,5%, µε µεγάλο ζητούµενο την προσέλκυση επενδύσεων και την υιοθέτηση πολιτικών φιλικών προς την ανάπτυξη, ώστε να επιταχυνθεί και να µην επιβραδυνθεί η ανάπτυξη µεσοπρόθεσµα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ:

  • Το ακαθάριστο διαθέσιµο εισόδηµα των νοικοκυριών και των µη κερδοσκοπικών ιδρυµάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 1,7% στο δ’ τρίµηνο του 2018, σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του προηγούµενου έτους, και ανήλθε σε 30,16 δισ. ευρ ώ από 29,6 δισ. ευρώ.
  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των µη κερδοσκοπικών ιδρυµάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 1,4%, σε σύγκριση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του προηγούµενου έτους, από 30,9 δισ. ευρώ σε 31,3 δισ. ευρώ.
  • Το ποσοστό αποταµίευσης των νοικοκυριών και των µη κερδοσκοπικών ιδρυµάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταµίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιµο εισόδηµα, ήταν -3,9% κατά το δ’ τρίµηνο του 2018, σε σύγκριση µε -4,2% που είχε καταγραφεί στο δ’ τρίµηνο του 2017.
  • Κατά το δ’ τρίµηνο του 2018, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τοµέα των µη χρηµατοοικονοµικών εταιρειών ανήλθαν στο ποσό των 2,1 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τοµέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέµενη αξία ήταν 14,0%, σε σύγκριση µε 17,4% το δ’ τρίµηνο του 2017.
  • Ο τοµέας της γενικής κυβέρνησης κατά το δ’ τρίµηνο του 2018 παρουσίασε καθαρή χορήγηση δανείων 0,1 δισ., σε σύγκριση µε το δ’ τρίµηνο του 2017, που η καθαρή λήψη δανείων ήταν 0,4 δισ.
νοικοκυριάΕΛΣΤΑΤ