Οικονομία|25.04.2019 16:06

Κτηματολόγιο: Οι απαντήσεις των ειδικών του ethnos.gr στις δικές σας ερωτήσεις

Newsroom

Ο Μάνος Κρανίδης, Πολιτικός Μηχανικός και CEO της KRAMA PROPERTY (www.kramaportey.com) και ο συνεργάτης του, κ. Χαράλαμπος Γεωργίου,Τοπογράφος Μηχανικός, έδωσαν απαντήσεις στις δικές σας ερωτήσεις σχετικά με το κτηματολόγιο, στη διάρκεια του καθιερωμένου live chat του ethnos.gr

Οι απαντήσεις του κ. Κρανίδα έρχονται σε συνέχεια των απαντήσεων του κ. Μουσελίμη σχετικά με τις συντάξεις και του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου στο για τα εργασιακά. Προέρχονται από τον κατάλογο των ερωτήσεων που τέθηκαν από τους αναγνώστες του ethnos.gr το προηγούμενο διάστημα. Προσεχώς θα υπάρχει ενημέρωση για το επόμενο live του ethnos.gr

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις:

Χρειάζεται να κάνω αποδοχή κληρονομιάς πριν πάω κτηματολόγιο; Δεν περιέρχεται το οικόπεδο σε μένα αυτοδικαίως;


Όχι δεν είναι υποχρεωτικό, εναλλακτικά μπορεί να προσκομιστούν μαζί: ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, και πιστοποιητικό περί δημοσίευσης διαθήκης ή μη.

Επιφάνεια γεωτεµαχίου όπως προκύπτει από συµβόλαιο γονικής παροχής 8 στρέµµατα. Η πραγµατική επιφάνεια, όπως προκύπτει από το αποτύπωµα στους χάρτες του Κτηµατολογίου είναι 12 στρέµµατα. Ποια από τις δύο επιφάνειες θα αναγράψω στο έντυπο του Κτηµατολογίου;

Η ορθή επιφάνεια είναι αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο και το τοπογραφικό που το συνοδεύει, εναλλακτικά απαιτείται νέο σύγχρονο τοπογραφικό, νέα καταμέτρηση και μετά καταχώρηση της νέας επιφάνειας. Το θέμα τελικά είναι εάν είναι λάθος μέτρηση ή έχουμε θέμα χρησικτησίας κλπ. Στην δήλωση δηλώνονται και οι δύο επιφάνειες (εμβαδόν τίτλου και εμβαδόν νέου τοπογραφικού).

Στους Πίνακες Προανάρτηση και στο Β: ΕΓΓΡΑΠΤΕΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ενώ υπάρχει ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου καθώς και το όνομα του συμβολαιογράφου δεν υπάρχει ο αριθμός του υποθηκοφυλακείου. Κατά την κατάθεση των εγγράφων το 2008 δεν είχα καταθέσει αντίγραφο του υποθηκοφυλακείου είχα γράψει μόνο τον αριθμό τόμου και τον αριθμό μεταγραφής. Στις Παρατηρήσεις τώρα δεν γράφει τίποτα. Τι πρέπει να κάνω τώρα να καταθέσω συμπληρωματική με αντίγραφο του υποθηκοφυλακείου ή δεν χρειάζεται.

Αυτή είναι διαδικαστικής φύσης αλλά νομικού χαρακτήρα ερώτημα, οπότε παρακαλώ συμβουλευτείτε ειδικό δικηγόρο.

Πριν 15 χρόνια πέθανε ο πατέρας μου και ενώ είχα γονική παροχή σπιτιού και αποθήκης με ψιλή κυριότητα και επικαρπία, μετά τον θάνατο του, στη μητερα μου,( επειδή παραπλανήθηκα από τον συμβολαιογράφο, ότι δεν χρειαζόταν καμία ενεργεια μετά), η μητέρα μου δεν έκανε αποδοχή της επικαρπίας, πήγα πέρσι να το εγγράψω στο κτηματολόγιο αλλά η δικηγόρος μου είπε, ότι εφόσον δεν έγινε αποδοχή είχα πλέον την κυριότητα των ακινήτων και εγγράφηκε 100% σε εμένα....στο ε9 όμως το έχω καταχωρήσει και την επικαρπία της μητέρας μου , καθότι είναι μεγάλη σε ηλικία ( 87 ετων) μου είπε η λογίστρια να μην κάνω τίποτα. Παρακαλώ τη συμβουλή σας.

Φαίνεται ότι έχετε ήδη 100% της ψιλής κυριότητας. Όμως είναι ζήτημα στην ουσία του φοροτεχνικό, διαδικαστικής φύσεως, και όχι τεχνικό, για αυτό παρακαλώ συμβουλευτείτε ειδικό φοροτεχνικό.

Ένα κρίσιμο σημείο της δήλωσης κτηματολογίου είναι ο γεωγραφικός εντοπισμός, όπου απαιτούνται γεωγραφικές συντεταγμένες. Το ιδανικό (όχι όμως υποχρεωτικό για δήλωση Κτηματολογίου) είναι να συνταχθεί νέο σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες (ΕΓΣΑ), το οποίο ενισχύει την θέση και αξιοπιστία της δήλωσης στην 2η φάση επεξεργασίας των στοιχείων και επίσης είναι απαραίτητο και για μελλοντικές μεταβιβάσεις του δικαιώματος ή ακινήτου.

Επίσης είχε παραταθεί μέχρι 7 Ιουνίου η κατάθεση δηλώσεων στις ακόλουθες περιοχές: Π.Ε. Εύβοιας, Αχαΐας, Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Δυτ. Αττικής.

Παράταση προθεσμιών για την κατάθεση δηλώσεων σε 8 Περιφέρειες της Ελλάδας: Ηλεία, Λασίθι, Πιερία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία. Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων διόρθωσης–ενστάσεων Ανάρτησης σε περιοχές της Κοζάνης.Μια σημαντική ενημέρωση-εξέλιξη είναι ότι έχει ξεκινήσει η προανάρτηση Κτηματολογίου για το Δήμο Αθηναίων, δείτε παρακαλώ αναλυτικές πληροφορίες για το έλεγχο των πρώτων δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες στο http://www.ktimatologio-athina.gr

Έχω καταθέσει αίτηση στο κτηματολόγιο για κάποια δικαιώματα σε αγροτεμάχια τα οποία δεν είχαν τοπογραφικά εκτός από ένα το οποίο δεν είναι εξαρτημένο από ΕΓΣΑ 87. Όλα τα μέτρησε τοπογράφος μηχανικός όπου κάποια τα έβγαλε λιγότερο απ’ ότι λέει το συμβόλαιο και σε άλλα περισσότερο απ’ ότι λέει το συμβόλαιο. Ο μηχανικός του κτηματολογίου έγραψε ότι έλεγε το συμβόλαιο.Τι γίνεται σ’ αυτήν την περίπτωση όταν θα γίνει ανάρτηση και τι γίνεται με το τοπογραφικό μη εξαρτημένο από συντεταγμένες. Είναι έγκυρο;

Τα παλαιότερα τοπογραφικά, χωρίς συντεταγμένες,είναι έγκυρα αλλά όχι σύγχρονα. Σε νέα καταμέτρηση μπορούν να υπάρχουν αποκλίσεις. Στην δήλωση σωστά δηλώθηκε η επιφάνεια βάσει συμβολαίου αφού δεν υπάρχει νέο τοπογραφικό. Αναμείνατε την ανάρτηση, της οποίας το αποτέλεσμα προκύπτει από επεξεργασία όλων των δηλώσεων, και εφόσον γίνει νέο τοπογραφικό τότε μπορεί να γίνει αίτημα διόρθωσης μετά.

Έγινε υποβολή δήλωσης στο κτηματολογικό γραφείο που υπάγεται ένα αγροτεμάχιο. Επειδή ενδεχομένως δεν είμαι βέβαιος για την τοποθεσία θέλω να προσκομίσω συμπληρωματικά ενα τοπογραφικό με συντεταγμένες μιας και έχει πάρει παράταση. Μπορώ ; αν έχει δηλωθεί σε άλλο κοντινό μέρος πώς γίνεται η αλλαγή;

Αφού υπάρχει ανασφάλεια σας για λάθος εντοπισμό, τότε σωστά πρέπει να γίνει νέο τοπογραφικό και συμπληρωματική κατάθεση για την ορθότητα της δήλωσης σας και την διασφάλιση των δικαιωμάτων σας.

Αν έχω την επικαρπία σε ένα σπίτι, γιατί θα πρέπει να υποβάλω δήλωση και να πληρώνω εφόσον το σπίτι δηλώνεται από το παιδί μου, που έχει την ψιλή κυριότητα;

Στο Κτηματολόγιο δηλώνονται όλα τα δικαιώματα επί ακινήτων άρα και το δικαίωμα επικαρπίας για την διασφάλιση αυτών, αλλά και την διασφάλιση της ορθής δυνατότητας μελλοντικής αξιοποίησης του ακινήτου (π.χ. μεταβίβαση ή μίσθωση).

Ποιό είναι το πρόστιμο για τις περιοχές που έχει λήξει το κτηματολόγιο; Επίσης, για την Αττική, όπου έχουμε δηλώσει ακίνητο, χρειάζεται πάλι να κάνουμε ηλεκτρονικά τη διαδικασία;

Κανένα πρόστιμο αυτή την στιγμή, όμως ο κίνδυνος μη δήλωσης είναι να απολεσθεί η περιουσία ή να απαιτείται μια κοστοβόρος νομική διαδικασία δήλωσης μετά την λήξη του Κτηματολογίου. Όχι η τωρινή διαδικασία αφορά περιοχές που δεν υπάρχει Κτηματολόγιο και όχι περιοχές που έχουν ήδη γίνει δηλώσεις ή που υπάρχει Κτηματολόγιο!

Πώς μπορώ να εκτοπίσω από το χωράφι μου καταπάτηση που γίνεται εδώ και αρκετό καιρό; Με καλύπτει η δήλωση στο κτηματολόγιο;

Είναι κυρίως νομικό ζήτημα, όμως θεωρούμε ότι η δήλωση του δικαιώματος ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι το ΑΛΦΑ βήμα για την όποια μελλοντική ενέργεια σας.
 
Πρέπει να πάω στο συμβολαιογράφο;

Η δήλωση κτηματολογίου μπορεί να γίνει αυτοπροσώπως από τον ιδιοκτήτη ή με την υποστήριξη-εξουσιοδότηση ειδικών (πχ συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί).

Τι σημαίνει πρώτη κτηματολογική ανάρτηση;

Σε γενικές γραμμές είναι η πρώτη φάση δηλώσεων, μετά την επεξεργασία και συσχέτιση όλων των δηλώσεων θα γίνει νέα πρόσκληση για έλεγχο λαθών και λοιπών διορθώσεων από τους ιδιοκτήτες.

Πλήρωσα ηλεκτρονικά το ποσό για το κτηματολόγιο. Πρέπει να κάνω τωρα κάποια άλλη ενέργεια να το δηλώσω κάπου;

Από την στιγμή που γίνεται μια δήλωση ηλεκτρονικά με πληρωμή του τέλους, τότε σε αυτή την φάση είναι επαρκής. Κρατήστε την τελική δήλωση στο αρχείο σας παρακαλώ.

κτηματολόγιο