Οικονομία|21.10.2018 14:00

Airbnb: Ποιοι θα πληρώσουν τα πρόστιμα

Newsroom

Οι πρώτοι έλεγχοι θα διενεργηθούν αρχές Δεκεμβρίου και όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα, αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα που θα φθάσουν ακόμη και τις 5.000 ευρώ. 

Πιο αναλυτικά: Θα ελεγχθούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί και δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Κάτι, φυσικά, που είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι οποίοι θα αναζητούν τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ. Τα ποσά που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα συγκριθούν με τα τραπεζικά εμβάσματα, με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η φορολογία

  • Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για το ετήσιο εισόδημα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επιβάλλεται φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων με συντελεστές που αρχίζουν από 15% και φθάνουν το 45% ως εξής:
  • Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%
  • 35% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και
  • 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Οι νέες προθεσμίες

Τις προθεσμίες για οριστικοποίηση εγγραφής στο μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων προβλέπει νέα απόφαση της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, με την απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Η ημερομηνία μέχρι την οποία ο «Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης» οριστικοποιεί την εικόνα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είναι η 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
  • Τα πρόσωπα που, προκειμένου να συνάψουν Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, έχουν προβεί ή προβαίνουν σε ανάρτηση ακίνητων σε ψηφιακή πλατφόρμα από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018, εγγράφονται στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018.
  • Υποβάλλεται συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018, για αναχώρηση μισθωτή από το ακίνητο μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν μισθώσεις που έχουν περιληφθεί ήδη σε «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το ίδιο διάστημα.
  • Για αναχώρηση του μισθωτή από την 1η Νοεμβρίου 2018 και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018 υποβάλλεται «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ΠΟΛ. 1187/2017.
Airbnbφορολογούμενοι