Οικονομία|09.11.2018 11:47

TAZ: Στην Ελλάδα τα δισέγγονα πληρώνουν χρέη προπαππούδων

Newsroom

Σε άρθρο που φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα TAZ αναφέρεται στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «βρέφη αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους προπαππούδες τους». 

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Ουλρίκε Χέρμαν, που υπογράφει το άρθρο, εξηγεί: «Η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει τα χρέη της έως το 2060. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα εξαφανίστηκε από τα πρωτοσέλιδα, αλλά στο παρασκήνιο εξακολουθούν να δίνονται μάχες. Τι πρόκειται να γίνει με το υπέρογκο χρέος που έχουν οι Έλληνες. Το ΔΝΤ απαιτεί να διαγραφεί ένα μέρος των δισεκατομμυρίων ευρώ των δανείων. Ωστόσο, κυρίως η Γερμανία παραμένει σκληρή και περιμένει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της μέχρι το μακρινό 2060. Παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη θα κληθούν λοιπόν να αναλάβουν την ευθύνη για τα λάθη των προπαππούδων τους, οι οποίοι θα έχουν τότε πια προ πολλού πεθάνει». 

Στη συνέχεια, η Χέρμαν κάνει μια αναφορά στην ιστορία της Γερμανίας, τεκμηριώνοντας τα παραπάνω: «Ειδικά οι Γερμανοί θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν έχει νόημα από οικονομικής άποψης να ζητεί κανείς αποπληρωμές δανείων που δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν. Πριν από 100 χρόνια, το 1918, τελείωσε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και μετά οι Γερμανοί κατακεραυνώθηκαν με την υποχρέωση να καταβάλουν πολεμικές επανορθώσεις, οι οποίες οδήγησαν σε καταστροφή».

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες σαφώς δεν συγκρίνεται σε πολιτικό επίπεδο με τις συνθήκες που επικρατούσαν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, «ωστόσο από οικονομικής άποψης η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια παγίδα που είχε εγκλωβιστεί η Γερμανία το 1919, όταν κλήθηκε να καταβάλει επανορθώσεις. Ο Κέινς είχε τότε διαπιστώσει το κύριο πρόβλημα: Όποιος καλείται να εξυπηρετήσει εξωτερικό χρέος χρειάζεται εξαγωγικό πλεόνασμα. Η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιο. Ως εκ τούτου θα ήταν λογικό να διαγραφεί σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό χρέος και να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους Έλληνες. Διότι τα δάνεια έχουν έτσι κι αλλιώς χαθεί ανεπιστρεπτί».

TAZχρέηοικονομική κρίση