Οικονομία|04.05.2019 12:41

Παράταση µέχρι 28 Μαΐου για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Μάκης Αποστόλου

Την παράταση της προθεσµίας για την κατάθεση δεσµευτικών προσφορών στον διαγωνισµό πώλησης των λιγνιτικών µονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη ανακοίνωσε χθες η ∆ΕΗ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η επιχείρηση, «έπειτα από σχετικά αιτήµατα συµµετεχόντων επενδυτών στον διαγωνισµό πώλησης των λιγνιτικών µονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, και ύστερα από συνεννόηση της διοίκησης της ∆ΕΗ µε το ΥΠΕΝ και την DG Comp της ΕΕ, αποφασίστηκε η µετάθεση της προθεσµίας κατάθεσης των δεσµευτικών προσφορών για την 28η Μαΐου 2019».

Οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν ζητήσει περισσότερο χρόνο προκειµένου να επεξεργαστούν τα δεδοµένα της σύµβασης αγοραπωλησίας του διαγωνισµού (SPA), καθώς και της συµφωνίας για την προµήθεια λιγνίτη της Μελίτης από τα ορυχεία της Αχλάδας. Αξίζει να τονιστεί ότι η ∆ΕΗ, στην προσπάθειά της να προσελκύσει τους επενδυτές, αποφάσισε να συµπεριλάβει πρόβλεψη στο SPA, σύµφωνα µε την οποία θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής του 30% του τιµήµατος, σε περίπτωση που η υπόθεση των αποζηµιώσεων δεν προχωρήσει από την ΕΕ. Οπως συµφωνήθηκε, τίθεται ανώτατο όριο αποζηµίωσης τα 40.000 ευρώ ανά µεγαβατώρα για έναν χρόνο. Εφόσον η Κοµισιόν εγκρίνει µικρότερο ποσό, τότε προβλέπεται έκπτωση του τιµήµατος κατά το ποσό που θα υπολείπεται.

Θυµίζουµε ότι για τον συγκεκριµένο διαγωνισµό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο ελληνικές όσο και ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων για πιθανές συµπράξεις. Από ελληνικής πλευράς, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, ο όµιλος Κοπελούζου και η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ. Α πό τις ξένες, η Τσεχική Sev.En Energy και οι κινεζικές Beijing Guohua Power και China Western Power, µε τα πιο πιθανά σενάρια να κάνουν λόγο για συµπράξεις µεταξύ των προαναφερθέντων ελληνικών και ξένων επιχειρηµατικών οµίλων.

ΔΕΗ