Οικονομία|11.11.2018 15:24

Γιατί έμειναν σβηστά τα καζάνια στον Τύρναβο για το τσίπουρο

Newsroom

Δεν πήραν μπροστά τα καζάνια στον Τύρναβο αν και η αποστακτική περίοδος ξεκίνησε από τις 18 Οκτωβρίου, με τους αμπελουργούς και τους παραγωγούς τσίπουρου να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα ξεκινώντας από σήμερα Παρασκευή (09/11) κινητοποιήσεις.

Αιτία είναι η αλλαγή των δικαιολογητικών που ζητά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες. Παραγωγοί και αμπελουργοί έβγαλαν σήμερα τα τρακτέρ στις 3:30 στις πλατείες των χωριών όπως του Αμπελώνα, του Δαμασίου και του Αργυροπουλίου και στις 4 το μεσημέρι κατευθύνθηκαν όλοι μαζί στην πλατεία του Τυρνάβου.

Στο μεταξύ, εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Τυρνάβου με μόνο θέμα το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους αμπελουργούς της περιοχής προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

«Μας έχουν εγκλωβίσει. Το υπουργείο άλλαξε τον τρόπο αδειών ζητώντας περισσότερα χαρτιά ενώ έβγαλε την εγκύκλιο πολύ αργά και ενώ είχε ολοκληρωθεί ο φετινός τρύγος. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Μας κοροϊδεύουν από το υπουργείο. Κάθε μέρα μας υπόσχονται ότι θα δώσουν λύση στο ζήτημα αλλά λύση δεν βλέπουμε. Θέλουμε να ισχύσει το περσινό καθεστώς. Το ζήτημα της απόσταξης είναι ζήτημα επιβίωσης για την καλλιέργεια», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Διήμερων Αμπελουργών, Λάσκος  Μανδηλάς. 

Οι αμπελοπαραγωγοί του Τυρνάβου πάτησαν και φέτος τα σταφύλια ωστόσο τα στέμφυλα παραμένουν στις δεξαμενές, καθώς έχει μπλοκάρει η διαδικασία της απόσταξης. Οι διήμεροι αμπελουργοί ζητούν να ισχύσουν τα διήμερα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και όπως είχαν υποσχεθεί προ ημερών  τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αποστάξουν τα στέμφυλά τους και να παράξουν το τσίπουρο που τους αναλογεί στο πλαίσιο διήμερων.

«Το ζήτημα αφορά όλους τους αμπελοπαραγωγούς της χώρας. Μόνο στον Τύρναβο το πρόβλημα ακουμπά 4.000 οικογένειες» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής και πρόσθεσε: «Από το 1917 οι αμπελουργοί-παραγωγοί τσίπουρου είχαν δικαίωμα  απόσταξης μέσω 4 διήμερων που τους έδινε το υπουργείο. Αυτό άλλαξε από φέτος και ενώ είχαμε κόψει και πατήσει τα σταφύλια. Μας ζητούν να προσκομίσουμε δικαιολογητικά τα οποία δεν μπορούμε να βρούμε. Δεν υπάρχουν. Τα στέμφυλα περιμένουν μέσα στη δεξαμενή. Αν  δεν βρεθεί λύση θα οδηγηθούμε σε οικονομική καταστροφή».

Τύρναβοςκινητοποιήσειςτσίπουρο