Οικονομία|08.05.2019 11:37

120 δόσεις: 40+1 απαντήσεις από τον ειδικό σύμβουλο στο live του ethnos.gr

Newsroom

Ο CEO της εταιρείας BSS Στάθης Λιακόπουλος, ειδικός σε θέματα κόκκινων δανείων, ήταν διαθέσιμος επί μία ώρα και απάντησε στις ερωτήσεις που οι χρήστες έθεσαν για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έκαναν οι χρήστες στον κ. Λιακόπουλο για τις 120 δόσεις: 

  • Αν είναι κάποιος στις 100 δόσεις μπορεί να μπει στις 120;

Αν είστε νομικό πρόσωπο δεν έχετε δικαίωμα 120 δόσεων με τη νέα διαδικασία παρά μόνο με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

  • Όσοι έχουν ενεργή ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση. Όσοι είχαν ρυθμίσει στις 100 δόσεις και την έχασαν την ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν;

Σύμφωνα με την έως σήμερα πληροφόρηση ναι θα μπορούν.

  • Χρωστάω στην εφορία 5000 ευρώ και το εισόδημα το ετήσιο είναι γύρω στις 12000....τι λιγότερο ποσό μπορώ να δίνω κάθε μήνα;

Ο τρόπος υπολογισμού αν είστε φυσικό πρόσωπο είναι € 2.000,00 * 4% = 80. 80/12 = € 6,7. Επομένως πηγαίνετε στην ελάχιστη δόση των € 30. Άρα € 5.000,00/ € 30 = 166 δόσεις επομένως πηγαίνετε στο μέγιστο των 120 δόσεων.

  • Στον ΕΦΚΑ το χρέος έχει και τις προσαυξήσεις;

Προβλέπεται κούρεμα της βασικής οφειλής λόγω του υπολογισμού και των προσαυξήσεων κατά 85% για όλους. Ειδικά για τις επιχειρήσεις δε θα υπάρχει κούρεμα αλλά διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν πληρώσουν εφάπαξ ή κατά 50% αν πληρώσουν σε δόσεις

  • Όταν λένε εισοδηματικά κριτήρια εννοούν τα ατομικά ή τα οικογενειακά ?

Δεν έχει διευκρινιστεί αλλά το πιθανότερο είναι τα ατομικά.

  • Έχει ο πατέρας μου χρέη σε ΟΑΕΕ, εφορία, τράπεζες. Αν κάνει ρύθμιση σε όλα μπορεί να πάρει σύνταξη από ΟΑΕΕ; Παίρνει βασική από ΙΚΑ

Δεν έχουμε ενημέρωση τι θα γίνει με τους 80.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ που εν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών. Η εκτίμηση μας είναι ότι θα δίνετε η δυνατότητα. Αν έχετε οφειλές σε πολλαπλούς φορείς δείτε και την δυνατότητα του εξωδικαστικού.

  • Είχα ΟΕ μπορώ να μπω στις 120 δόσεις;

Αν έχετε εισοδήματα από κερδοσκοπική δραστηριότητα μόνο μέχρι 30 δόσεις. 120 δόσεις μπορείτε να έχετε μέσω του εξωδικαστικού.

  • Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει διακοπή;

Δεν έχουν δέσμευση φυσικά πρόσωπα με κλειστά βιβλία. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει διακοπή για χρέη προς εφορία θα πρέπει είτε να κάνουν αναβίωση είτε ο φορέας να έχει ατομική δραστηριότητα. Μένει να δούμε τυχόν ημερολογιακούς περιορισμούς.

  • Εάν υπάρχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από ΟΕ ποια επιλογή έχω; που εντάσσομαι;

Μπορείτε να υπαχθείτε στην διαδικασία ρύθμισης για ασφαλιστικά ταμεία και στη ρύθμιση στην εφορία. Αν είστε νομικό πρόσωπο εμπειρικά φαίνεται να εξυπηρετεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

  • Αν κάποιος δεν πληρώσει την δόση από την ρύθμιση των 100 τέλος Μάιου, με αποτέλεσμα να χαθεί η ρύθμιση, θα μπορεί να μπει η υπόλοιπη οφειλή στις 120 δόσεις;

Έως σήμερα για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει προηγηθεί της δημοσίευσης του νόμου. Θα πρότεινα να μην το ρισκάρετε. Αν είστε νομικό πρόσωπο μπορείτε να έχετε αυτή τη δυνατότητα χωρίς κίνδυνο μέσω εξωδικαστικού.

  • Είχα εισοδήματα, αλλά η εταιρεία έχει κλείσει. ο εξωδικαστικός δεν είναι μόνο για τις ενεργές;

Είναι για τις ενεργές ή για όσες κάνουν αναβίωση. Μπορεί όμως οφειλές να μεταφερθούν σε φορέα που έκανε έγκαιρα έναρξη και έχει μια χρήση με θετικό αποτέλεσμα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων.

  • Έχετε την καλοσύνη να μας πείτε ποιες θα είναι τελικά οι δόσεις προς τις επιχειρήσεις;

Για οφειλές απο τακτικό χαρακτήρα, ΦΠΑ κλπ 18 δόσεις. Για οφειλές έκτακτου χαρακτήρα έως 30.

  • Με τη ρύθμιση θα έχω φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα;

Ναι θα την έχετε.

  • Επιχείρηση με δυνατότητα διακοπής το Νοέμβρη του 2016,που δεν έκανε ακόμη τη διακοπή στη ΔΕΗ, τι να κάνει; ΧΡΕΗ 40000,00

Θα συμβουλεύαμε να μην κάνει διακοπή έως ότου αποφασίσει ποια διαδικασία ρύθμισης θα ακολουθήσει.

  • ΦΠ με ατομική επιχείρηση σε αδράνεια ή εν ενεργεία εντάσσεται σε ποια κατηγορία των ΦΠ ή των επιχειρήσεων;

Μέχρι 18 δόσεις. Αν επιλέξει εξωδικαστικό έχει τη δυνατότητα έως 120 δόσεις. Η σημαντικότερη διαδικασία είναι της επιλογής του κατάλληλου εργαλείου και του πλέον εξειδικευμένου για την χρήση του.

  • Για ασφαλιστικό. Τι σημαίνει τρέχουσες οφειλές; Του 2019 ή του τρέχοντος μήνα;

Του 2019

  • Εάν έχει κάνει διακοπή πριν δυο χρόνια και σήμερα είναι ΦΠ με οφειλές που ακολουθούν τι γίνεται;

Αν προλάβει θα πρότεινα να κάνει επανέναρξη και να είχε δηλώσει το 2018 θετικό αποτέλεσμα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων. Αν δεν πρόλαβε μπορεί να ρυθμίσει με εισοδηματικά κριτήρια.

  • Είναι υποχρεωτικός ο επανυπολογισμός των χρεών των επαγγελματιών για την περίοδο 2002-2016;

Όχι μπορείς να μην το κάνεις και να επιδιώξεις μόνο διαγραφή προσαυξήσεων. Διότι αν το κάνεις έχεις σημαντική μείωση στη σύνταξη.

  • Για οφειλές προς πρώην ΟΑΕΕ υπάρχει περίπτωση να μην ισχύσει το όριο των 20.000 για αίτηση συνταξιοδότησης ή να αυξηθεί κατά κάτι π.χ. να πάει στις 30.000 ευρώ;

Δεν έχουμε απάντηση ακόμη. Έχουμε ζητήσει διευκρινήσεις.

  • Έχω καθαρίσει ΕΦΚΑ 2017 βάζω κανονικά οφειλές 1,2,3οσς 2019 και το σύστημα τις καταχωρεί στο 2018 το οποίο δεν έχω καθαρίσει ολόκληρο τι πρέπει να κάνω

Πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο ή να πάτε και να ζητήσετε διαχωρισμό οφειλών 2018 και 2019.

  • Σε περίπτωση που υπαχθώ στη ρύθμιση και δώσω κάποια στιγμή εφάπαξ το εναπομείναν ποσό έχω κάποιο όφελος ;

Αναλόγως την ρύθμιση θα έχετε το όφελος των τόκων.

  • Ποια διαδικασία πρέπει να επιλέξει : Ελεύθερη επαγγελματίας με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ύψους 250.000€ και σε τράπεζες 550.000€, με ακίνητη περιουσία.

Θα επέλεγα τον εξωδικαστικό γιατί εκεί μπορείς να ρυθμίσεις ταυτόχρονα οφειλές σε Τράπεζα και Ασφαλιστικά ταμεία και να έχεις και διαγραφές σε βασικές οφειλές ανάλογα με τα δεδομένα σου.

  • Για ΟΑΕΕ υπάρχει περίπτωση να ανέβει το όριο για οφειλή προς συνταξιοδοτικό όριο από 15.000 σε επιπλέον ποσό;

Δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση. Εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολο αν θέλετε την άποψη μου.

  • Η διαδικασία των 120 δόσεων, χαρακτηρίζεται απλή. Τι πρέπει να κάνει ο επιχειρηματίας ώστε να μην δημιουργήσει νέα χρέη, με δεδομένο το υψηλό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών; Πρέπει μόνο να ελέγχει το ταμείο της επιχείρησης;

Αναφέρεστε σε ένα σημαντικό θέμα και ένα εξόχως σημαντικότερο. Το σημαντικό είναι να ρυθμίσεις τις οφειλές σου και το εξόχως σημαντικότερο είναι να οργανώσεις την επιχείρηση σου ώστε να μην έχει ποτέ ξανά στο μέλλον πρόβλημα. Εμείς ως επιχείρηση δίνουμε απάντηση στο πρώτο ερώτημα με πολύ καλές ρυθμίσεις και αγώνα στο δεύτερο τομέα με σπουδαία αποτελέσματα.

  • Τι θα γίνει αν κάποιος χάσει μία δόση; Δεν είναι κι εύκολο. Υπάρχουν μηχανισμοί σε εφορία και Ταμεία για να μπορέσει να μην χάσει τη ρύθμιση;

Δεν πρέπει να χάσεις πάνω των δύο δόσεων. Αν έχεις ορθή χρηματοοικονομική εποπτεία, θα πρέπει να το προβλέπεις και με ορθές κινήσεις να μη σου συμβεί ή να βρεις πηγές ρευστότητας. Το προλαμβάνειν είναι πολύ σημαντικό.

  • Έχω υπαχθεί στη ρύθμιση 4321/2015. Με συμφέρει να μπω στις 120;

Κάθε ρύθμιση έχει πλεονεκτήματα. Είναι θέμα μελέτης και αποτέλεσμα του κεφαλαίου κίνησης που διαθέτετε.

  • Μπαίνω στον εξωδικαστικό και ρυθμίζω τα χρέη μου. Πρέπει να κάνω κάτι μετά; Πως θα εξασφαλίσω τη βιωσιμότητά μου; Αν δεν έχω να πληρώσω μια δόση;

Αυτό που πρέπει να κάνετε μετά είναι να αφοσιωθείτε στην επιχειρηματική σας δράση με αποφυγή ενδεχόμενων σφαλμάτων του παρελθόντος. Έχετε δικαίωμα καθυστέρησης έως και 3 δόσεων.

  • Για να μην έχω μείωση στη σύνταξη καθώς θέλω να υπαχθώ στη ρύθμιση τι πρέπει να κάνω;

Να ρυθμίσετε χωρίς αναπροσαρμογή των εισφορών αλλά μόνο με διαγραφές προσαυξήσεων.

  • Τι πρέπει να κάνω για να μπω στη ρύθμιση; Ποιες είναι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που πρέπει να κάνω; Χρειάζομαι κάποιου τύπου καθοδήγηση;

Νομίζω ότι μια σωστή ρύθμιση μπορεί να σας βοηθήσει πολύ σημαντικά. Επομένως θα επέλεγα τον καλύτερο δυνατό σύμβουλο. Είναι σίγουρα value for money.

  • Τι θα πληρώσει γιατρός με χρέη προς το πρώην ΕΤΑΑ, με παλαιά οφειλή της τάξης των 35.400 ευρώ;

Εξαρτάται από το εισόδημα του και τα τέκνα του.

  • Τι πιθανότητα έχω να πετύχω στον εξωδικαστικό;

Αν έχετε τα κριτήρια και καλό σύμβουλο θα έχετε βεβαιότητα.

  • Θέλω να μεταβιβάσω το ποσοστό της ΟΕ (όπου είμαι η ομόρρυθμη εταίρος) στο παιδί μου, χωρίς όμως τις οφειλές μου προς ασφαλιστικά ταμεία. Γίνεται αν υπαχθώ στις 120 δόσεις;

Χρειάζεται φορολογικός και επιχειρηματικός σχεδιασμός. Όπως το περιγράφετε θα απαντούσα ότι δεν μπορεί να συμβεί.

  • Η υποβολή της ρύθμισης των 120 γίνεται μέσω του Τaxis ή πλατφόρμας όπως ο εξωδικαστικός;

Μέσω πλατφόρμας με τα κλειδιά του taxis net. Η τάση όλων των ρυθμίσεων έχει βασικά χαρακτηριστικά, οικονομοτεχνικά κριτήρια, ηλεκτρονικές υποβολές, αποφυγή νομικών μέτρων και δικαστικών ενεργειών.

  • Τι ισχύει για τα Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Για οφειλές από τακτικό χαρακτήρα, 18 δόσεις και για οφειλές εκτάκτου χαρακτήρα έως 30 δόσεις. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συγκρίνετε με τη διαδικασία του εξωδικαστικού πριν καταλήξετε.

  • Έχω χρέη σε τράπεζες περίπου 400 χιλιάδες και χρέη σε Δημόσιο και ΦΚΑ περίπου 150 χιλιάδες. Αδυνατώ να πληρώσω τις τράπεζες. Μπορώ μέσω εξωδικαστικού να ρυθμίσω μόνο το δημόσιο;

Ναι ασφαλώς. Έχει προβλεφθεί αν δεν προχωρούν σε ρύθμιση τα τραπεζικά ιδρύματα να μπορείτε να υποβάλλετε μόνο για οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

  • Αν ρυθμίσω χρέη σε ταμεία και εφορία αλλά αδυνατώ να ρυθμίσω τράπεζα, προστατεύεται η πρώτη κατοικία;

Για να έχετε προστασία Α κατοικίας υπάρχει πλέον η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας. Υπάρχει πλέον κάθε λύση για κάθε περίπτωση.

  • Σε περίπτωση που έχει γίνει κατάσχεση σε ακίνητο από εφορία μπορώ να υπαχθώ σε αυτή τη φάση στη νέα ρύθμιση;

Βεβαίως. Ακόμα πιο άμεσα είτε σε αυτή τη ρύθμιση είτε σε κάποια άλλη.

  • Αν έχω ενεργή ρύθμιση των 100 δόσεων μπορώ να υπαχθώ στην νέα των 120;

Ως νομικό πρόσωπο δεν έχει νόημα λόγω του ότι φτάνει σε 18 ή 30 δόσεις. Μπορείτε όμως μέσω εξωδικαστικού.

  • Έχω οφειλές στον ΟΑΕΕ περίπου 80.000… και εντολή κατάσχεσης ακινήτου. Μπορώ να υπαχθώ στην ρύθμιση;

Ναι υπάρχει η δυνατότητα.

  • Oι οφειλές είναι από ατομική επιχείρηση, η οποία πλέον δεν υφίσταται και τώρα είμαι ιδιωτικός υπάλληλος ...αλλάζει κάτι;

Μπορείτε να ρυθμίσετε ως φυσικό πρόσωπο με εισοδηματικά κριτήρια έως 120 δόσεις.

  • Μετά από προσφυγή μου το ποσό των 110.000 που κλήθηκα να επιστρέψω ως αχρεωστήτως καταβληθέν και αφορούσε δασικές επιδοτήσεις του καν. 2080 της Ε.Ε. με απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της 28/3/2019 έγινε 38.000 όμως η δικαστική απόφαση , ενώ την γνωρίζω μέσω του δικηγόρου μου , δεν μου έχει επιδοθεί αρμοδίως όπως και δεν έχει κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια η οποία και θα κινήσει τις διαδικασίες για να χρεωθεί από την ΔΟΥ το νέο ποσό της δικαστικής απόφασης . Τι μπορώ να κάνω έτσι ώστε να προλάβω τις προθεσμίες , αφού έχει βγει δικαστική απόφαση , για να ενταχθώ στην ρύθμιση των 120 δόσεων με το νέο ποσό . Και αυτό γιατί φοβάμαι ότι οι διαδικασίες επίδοσης της δικαστικής απόφασης στην Περιφέρεια και στην ΔΟΥ θα αργοπορήσουν και θα χάσω την ρύθμιση

Η ρύθμιση ισχύει για βεβαιωμένες οφειλές έως 31/12/2018. 

Ο κ.Λιακόπουλος  αποτέλεσε τραπεζικό στέλεχος και από το 2003 ασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της συμβουλευτικής υποστήριξης των επιχειρήσεων. Παράλληλα είναι ομιλητής και εκπαιδευτής σε σεμινάρια σχετικά με την Χρηματοοικονομική διοίκηση επιχειρήσεων, τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και την Φόρο-λογιστική εποπτεία αυτών, ενώ είναι τακτικό ή επίτιμο μέλος σε διάφορους αναγνωρισμένους φορείς. Μετά τις εκλογές του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΣΥ.Σ.ΕΠ.) την 1η Ιουλίου 2013, ο κος Λιακόπουλος επανεξελέγη ως τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κόκκινα δάνεια επισκεφθείτε την σελίδα www.bssplus.gr

120 δόσεις