Eurostat: Στο 3,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
NewsroomΣτο 3,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Eurostat, 5ος υψηλότερος στην ΕΕ, από 3,3% τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 2% από 1,9% τον Ιούνιο. Στην ανάλυση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο, οι υπηρεσίες κατέγραψαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης, φτάνοντας στο 3,3% από 3,2% τον Μάιο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με αύξηση 3,1% (από 3,2% τον Μάιο), ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα δείχνουν μικρή άνοδο 0,5% (από 0,6%). Στον αντίποδα, η ενέργεια συνεχίζει να μειώνεται, αλλά με μικρότερο ρυθμό, στο -2,7% από -3,6% τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ευρώπη ... μειώθηκε ο πληθωρισμός
Ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 2,4% σε ετήσια βάση. Μία πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί και το αλκοόλ και τον καπνό, διατηρήθηκε επίσης στο 2,3%.
Τον Μάιο διευρύνθηκε σημαντικά η απόκλιση του εγχώριου πληθωρισμού από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης καθώς στην Ελλάδα έκανε άλμα από το 2,6% που έτρεχε τον Απρίλιο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε σε σχέση με το 2,2% του Απριλίου.
- «Ώρα μηδέν» για τους αγρότες: Την Πέμπτη οι κρίσιμες αποφάσεις - Το σενάριο για Χριστούγεννα με μπλόκα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Επτά συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι - Ανάμεσά τους η μητέρα και η πεθερά του αρχηγού
- ΗΠΑ: Η θέση των ΗΠΑ για την Τουρκία και τα F-35 δεν έχει αλλάξει - Μπλόκο λόγω S-400
- Συναγερμός στο Ιράκ: Ο Τίγρης ποταμός κινδυνεύει με ερημοποίηση - «Χωρίς νερό, δεν υπάρχει ζωή»