Τουρκία κατά Spotify: Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό - Το κατηγορούν για στόχευση της Εμινέ Ερντογάν
Μαρία ΖαχαράκηΤο Spotify βρίσκεται στη μέση μιας πολυσύνθετης αντιπαράθεσης στην Τουρκία, όπου η οικονομική ρύθμιση συναντά την πολιτιστική ευαισθησία και τις κυβερνητικές γραμμές.
Η Τουρκική Αρχή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη επίσημης έρευνας κατά της πλατφόρμας Spotify.
Την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση της έρευνας, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μπατουχάν Μουμτζού, εξαπέλυσε διαδικτυακή επίθεση κατά του Spotify, κατηγορώντας την εταιρεία για «ύπουλο και προκλητικό περιεχόμενο» με σαφή στόχευση στην πρώτη κυρία Εμινέ Ερντογάν. Ο Μουμτζού ανέφερε ότι η πλατφόρμα αγνοεί τις «ευαισθησίες της κοινωνίας μας», υπονοώντας πολιτική σκοπιμότητα στη φιλοξενία συγκεκριμένων λιστών αναπαραγωγής.
Συνομιλίες με τον κλάδο: Αιτήματα για διαφάνεια
Η Ένωση Ιδιοκτητών Μουσικών Έργων (MSG), αμέσως μετά την ανακοίνωση της έρευνας, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Spotify στο πλαίσιο του «Εργαστηρίου Ψηφιακών Μουσικών Πλατφορμών» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Οι βασικές απαιτήσεις της MSG προς το Spotify ήταν:
- Διαφάνεια στις playlists: Ζητήθηκε αποσαφήνιση των κριτηρίων σύνταξης των λιστών αναπαραγωγής, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για χειραγώγηση μέσω bot ή εμπορικών προτεραιοτήτων.
- Πολιτική τιμολόγησης: Προτάθηκε επανεξέταση της τιμολόγησης των συνδρομών στην Τουρκία, προκειμένου να αντανακλάται το επίπεδο εισοδήματος και το κόστος χρήσης.
- Προβολή ντόπιων καλλιτεχνών: Αιτήθηκε αύξηση της παρουσίας και προώθησης Τούρκων δημιουργών στην αρχική σελίδα και τις επιμελημένες λίστες της πλατφόρμας.
Αόριστες αναφορές για προσβλητικό περιεχόμενο
Παρά τις βαριές κατηγορίες, καμία κρατική ή θεσμική πηγή δεν έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία για τις playlists που θεωρήθηκαν προσβλητικές. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, μπορούν να εντοπιστούν λίστες με το όνομα της Εμινέ Ερντογάν στο Spotify.
Το οικονομικό υπόβαθρο της έρευνας παραμένει σοβαρό, ωστόσο η παρέμβαση της κυβέρνησης με πολιτικό πρόσημο ενδέχεται να δημιουργήσει υποψίες για την εικόνα της ελευθερίας στην αγορά ψηφιακής μουσικής στην Τουρκία.
- Επιμένουν οι αγρότες της Κρήτης παρά τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση - Κλείνουν ξανά το αεροδρόμιο Ηρακλείου
- Βολές Καραμανλή κατά κυβέρνησης για υποκλοπές και «προσχηματικές» Εξεταστικές - Τι είπε για τη Δημοκρατία
- Σοκ στον Χολαργό: Άγρια επίθεση σε 14χρονο με επτά μαχαιριές - Είχε κλείσει ραντεβού με 20χρονη κοπέλα
- Παντελής Παντελίδης: Βγήκαν οι αποζημιώσεις για το θανατηφόρο τροχαίο - Τι ποσά θα λάβουν Αρναούτη και Κυριάκου