Οικονομία|09.05.2019 21:53

ΟΤΕ: Σταθερά τα έσοδα το α' τρίμηνο, ενισχυμένα 10,7% τα προσαρμοσμένα κέρδη

Newsroom

Οριακή αύξηση εμφάνισαν το Α’ τρίμηνο του 2019, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE, τα οποία διαμορφώθηκαν σε €908,6 εκατ. Η αύξηση στα έσοδα της Ελλάδας κατά €11,5 εκατ., αντιστάθμισε πλήρως τη μείωση των εσόδων της Ρουμανίας κατά €9,9 εκατ. 

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, σημειώθηκε μείωση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 0,9% λόγω των αποτελεσμάτων της Ρουμανίας που αντιστάθμισαν τις θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα 

Στην Ελλάδα, πάντως υπήρξε σταθερή αύξηση εσόδων, με ισχυρές επιδόσεις σε σταθερή και κινητή και συγκεκριμένα ενίσχυση των εσόδων κατά 1,7%, κυρίως λόγω των υπηρεσιών δεδομένων και του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 1,5%, επιπλέον των θετικών εκτάκτων επιδράσεων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αύξηση -ρεκόρ σημειώθηκε στους πελάτες οπτικής ίνας με τις ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας να προσελκύον 54 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο, υποστηριζόμενες από τη συνεχή επέκταση του δικτύου. Στο τέλος του τριμήνου, 586 χιλιάδες συνδρομητές, το 30,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής του OΤΕ, είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Στις 31 Μαρτίου 2019, οι ενεργές καμπίνες VDSL/Vectoring ανήλθαν σε 14,4 χιλιάδες, αυξημένες κατά πάνω από 600 στο τρίμηνο. Στις 31 Μαρτίου 2019, το 65% των πελατών του OΤΕ που είχε υιοθετήσει υπηρεσίες οπτικής ίνας απολάμβανε ταχύτητες 50 Mbps ή και μεγαλύτερες, έναντι του 36% ένα χρόνο νωρίτερα. Η ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες, μέσω των δικτύων που υλοποιεί ο OΤΕ, είναι σταθερά αυξανόμενη.

Στις 31 Μαρτίου 2019, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών COSMOTE TV διαμορφώθηκε σε 540 χιλιάδες αυξημένος κατά 2,4% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο εσόδων, ο OΤΕ πέτυχε ένα ακόμα τρίμηνο ανάπτυξης της τηλεόρασης, σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, με ΟΤΤ προσφορές και αυξανόμενη «πειρατεία».

Όσον αφορά στις προοπτικές για το 2019 η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε περίπου €650 εκατ. Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων επενδύσεων, αλλά και περαιτέρω βελτίωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών, ο ΟΤΕ αναμένει ότι το 2019 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε €450 εκατ. περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε €350 εκατ. περίπου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2019, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Ο Όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε θετικά το έτος, με ένα ικανοποιητικό πρώτο τρίμηνο. Με τις τάσεις στην ελληνική αγορά να παραμένουν αντίστοιχες με αυτές του 2018 και παρά τη δραστηριοποίησή μας σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, συνεχίζουμε να σημειώνουμε θετικές επιδόσεις – τα έσοδά μας από υπηρεσίες λιανικής, σταθερής και κινητής, παρουσίασαν αύξηση σε όλους τους τομείς, ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι επιδόσεις μας στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στη Ρουμανία, βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης, μετά τις έκτακτες προβλέψεις στο τέλος του προηγούμενου έτους. Το EBITDA του Ομίλου υποχώρησε ελαφρώς, καθώς οι σταθερές επιδόσεις στην Ελλάδα δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την πτώση στη Ρουμανία, αποτέλεσμα κυρίως της βάσης σύγκρισης με το Α’ εξάμηνο του 2018. Παρά τις καλές επιδόσεις μας, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο, σε συνδυασμό με τη δύσκολη βάση σύγκρισης με πέρσι, ενδέχεται να δημιουργήσουν κάποιες διακυμάνσεις στα επόμενα τρίμηνα. Αυτό ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να μπούμε σε μια νέα φάση μετασχηματισμού, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιοποίηση για να μειώσουμε το κόστος μας στη σταθερή, να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες προκλήσεις και να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία».

έσοδαΟΤΕ