Οικονομία|14.05.2019 12:45

Ντελίβερι: Αποζηµίωση για συντήρηση του οχήµατος - Δέσμη πέντε μέτρων για τους διανομείς

Newsroom

Δέσµη πέντε µέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των διανοµέων και µεταφορέων περιλαµβάνει το νοµοσχέδιο για τις 120 δόσεις.

  1. Υποχρέωση συντήρησης του οχήµατος από τον εργοδότη, εφόσον αυτό είναι της ιδιοκτησίας του,
  2. Υποχρέωση παροχής µέσων ατοµικής προστασίας (κράνος, γάντια κ.λπ.) στον εργαζόµενο,
  3. Καταβολή µηνιαίας αποζηµίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήµατος τουλάχιστον ίσης µε το 15% του κατώτατου µισθού, εφόσον το όχηµα είναι ιδιοκτησίας του εργαζόµενου,
  4. Υποχρεωτική εισαγωγή του αριθµού κυκλοφορίας των οχηµάτων που χρησιµοποιούν οι διανοµείς, ιδιοκτησίας είτε του εργοδότη είτε δικής τους, στο Πληροφοριακό Σύστηµα «ΕΡΓΑΝΗ», µε στόχο τη διενέργεια αποτελεσµατικότερων ελέγχων,
  5. Eκδοση ΚΥΑ µε τα συναρµόδια υπουργεία (Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη) για ένα πλαίσιο προδιαγραφών για τη συντήρηση των οχηµάτων, τον εξοπλισµό ατοµικής προστασίας, τον φορέα πιστοποίησης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προσαρτώµενου αποθηκευτικού χώρου και την εκπόνηση πρότυπης γραπτής εκτίµησης του Επαγγελµατικού Κινδύνου.

Ευθύνη για ζηµιές

Με άλλη διάταξη, περιορίζεται η ευθύνη του εργαζόµενου για ζηµιές που οφείλονται σε αµέλεια, µε αποτέλεσµα να προστατεύεται έτσι από τη δυνατότητα που είχε ο εργοδότης να ζητά τον συµψηφισµό του κόστους ζηµιών µε τον µισθό του. Ο εργαζόµενος θα ευθύνεται για ζηµία που οφείλεται σε δόλο, αλλά ειδικά για περιπτώσεις αµέλειας, το δικαστήριο θα µπορεί να τον απαλλάξει από την ευθύνη ή να κατανείµει τη ζηµία µεταξύ εργοδότη και εργαζοµένου.

διανομείςντελίβεριεργασιακάντελιβεράς