Οικονομία|15.05.2019 13:16

Επιστρέφει το ΕΚΑΣ και «ψηλώνει» ο ακατάσχετος

Ελευθερία Αρλαπάνου

Παράθυρο για νέες θετικές παρεµβάσεις αφήνει ανοικτό η κυβέρνηση, βάζοντας στο επίκεντρο την επαναφορά του ΕΚΑΣ σε µια πιο στοχευµένη µορφή και την αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασµού για επαγγελµατίες, όπως και την επαναφορά της έκπτωσης για την εφάπαξ καταβολή φόρων από τους οφειλέτες. Σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως η δέσµη των παρεµβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί µέρος ενός σχεδίου που έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και καιρό, µετά την έξοδο της ελληνικής οικονοµίας από το µνηµόνιο και δεν αποτελούν προεκλογικά µέτρα.

«Ολα αυτά έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, µετά το τέλος των µνηµονίων. Εµείς έχουµε ένα σχέδιο. Αυτό είναι το σχέδιό µας: να βγούµε από το µνηµόνιο και να κάνουµε σιγά σιγά τα µέτρα των παροχών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος αναφερόµενος στις παρεµβάσεις που θα δροµολογούνται σταδιακά, µε τελικό ορίζοντα την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισµού του 2020 στις αρχές Οκτωβρίου.

Ειδικότερα µιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, αναφερόµενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως η κατάργησή του ήταν «µία από τις µεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς, όπως είπε, στη διαπραγµάτευση «κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις», για να προσθέσει πως είναι στις σκέψεις η επαναφορά του ΕΚΑΣ «µε διαφορετική µορφή, πιο στοχευµένο».

Την ίδια στιγµή και σχετικά µε τους φορολογούµενους που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις και τις πληρωµές τους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως θα επανέλθει η επιβράβευση για εκείνους που προχωρούν σε εφάπαξ εξόφληση των οφειλών τους και το θέµα βρίσκεται υπό εξέταση για το εάν η έκπτωση θα ανέρχεται στο 2% του ποσού. Παρεµβάσεις όµως αναµένονται άµεσα στο θέµα της αύξησης του ορίου του ακατάσχετου λογαριασµού, από τα 1.200 ευρώ που είναι τώρα, καθώς πρακτικά θα ενεργοποιηθεί µια κλίµακα συνέπειας, στη βάση της οποίας θα κρίνεται το όριο ανάλογα µε το πόσο συνεπής θα είναι ο φορολογούµενος στις υποχρεώσεις του. Το µέτρο αναµένεται να έχει θετικό αντίκτυπο ειδικά στην αγορά, σε συνδυασµό µε τις υπόλοιπες ρυθµίσεις που προωθούνται.

Σχετικά µε τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός δήλωσε πως µειώνεται φέτος και θα µειωθεί και τον επόµενο χρόνο, ενώ υπογράµµισε πως στον προϋπολογισµό του 2020 -το προσχέδιο του οποίου παρουσιάζεται την πρώτη ∆ευτέρα του Οκτωβρίου- θα εντάσσονται οι ελληνικές προτάσεις για τη µη µείωση του αφορολόγητου, τα µέτρα που έχουν ανακοινωθεί αλλά και επιπλέον παρεµβάσεις.

Απάντηση στην κριτική

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τον προεκλογικό χαρακτήρα όλων των δροµολογούµενων παρεµβάσεων, ο υπουργός Οικονοµικών έκανε λόγο για ένα σχέδιο τονίζοντας πως το πακέτο των θετικών µέτρων που ανακοινώθηκε «δεν είναι προεκλογικά µέτρα». Εκανε ειδική αναφορά στο ότι στα χρόνια της διαπραγµάτευσης µε τους θεσµούς την τελευταία τετραετία το ∆ΝΤ υποεκτιµούσε την απόδοση των φόρων σε σχέση µε την Κοµισιόν, αλλά η χώρα δεν µπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε, καθώς «είχαµε επιβολή». Σήµερα όµως, σύµφωνα µε τον υπουργό, η κυβέρνηση µπορεί να κάνει το δικό της πρόγραµµα και να ενηµερώσει τους θεσµούς.

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΕΚΑΣ