Τέλη κυκλοφορίας 2026: Πώς να πληρώσετε - Πότε λήγει η προθεσμία
NewsroomΤη διαδικασία πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, με προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να εξοφλήσουν τα ποσά μέσω τραπεζών, ΕΛΤΑ ή ηλεκτρονικά, ενώ προβλέπονται αυστηρότερα πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές.
Εκτύπωση χωρίς κωδικούς TAXISnet
Η εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση κωδικών TAXISnet. Αρκεί ο ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, μέσω της σχετικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ.
Συμπληρώνοντας τα στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία, οι φορολογούμενοι μπορούν να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο και να πληρώσουν τα τέλη σε τράπεζες ή ΕΛΤΑ.
Εκτύπωση με κωδικούς TAXISnet μέσω myCAR
Μέσω της πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι πολίτες μπορούν να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο τελών κυκλοφορίας, να θέσουν το όχημά τους σε ψηφιακή ακινησία, να άρουν την ακινησία ή να πληρώσουν τέλη με το μήνα.
Η είσοδος γίνεται με κωδικούς TAXISnet. Στην επιλογή «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων» παρέχονται πληροφορίες για τα οχήματα, οι κωδικοί πληρωμής ετήσιων και αναλογικών τελών, καθώς και δυνατότητα λήψης βεβαίωσης μη οφειλής για μεταβίβαση ή εξαγωγή οχήματος.
Εύκολη πληρωμή με QR Code και RF
Το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας 2025 περιλαμβάνει RF και QR Code, διευκολύνοντας την πληρωμή μέσω mobile banking. Με τη σάρωση του κωδικού, οι φορολογούμενοι μπορούν να ολοκληρώνουν τη διαδικασία χωρίς να πληκτρολογούν ποσά ή κωδικούς.
Η ΑΑΔΕ συνιστά τη χρήση αυτής της μεθόδου ώστε να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε τραπεζικά καταστήματα και ΕΛΤΑ. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιούν τον QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών ή τον RF μέσω e-banking.
Προθεσμία και πρόστιμα
Η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025. Με βάση τον νόμο 5113/2024, δεν προβλέπεται πλέον παράταση και επιβάλλονται πρόστιμα ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης.
Συγκεκριμένα, για πληρωμή εντός Ιανουαρίου επιβάλλεται προσαύξηση 25%, εντός Φεβρουαρίου 50%, ενώ από τον Μάρτιο και μετά το πρόστιμο ισούται με το 100% των τελών. Το ελάχιστο πρόστιμο είναι 30 ευρώ.
Για παράδειγμα, εάν τα τέλη ανέρχονται σε 100 ευρώ, το συνολικό ποσό διαμορφώνεται σε 130 ευρώ αν πληρωθούν τον Ιανουάριο, 150 ευρώ τον Φεβρουάριο και 200 ευρώ από τον Μάρτιο και μετά.
- «Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
- «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- «Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων