Οικονομία|11.11.2018 13:07

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον δεύτερο διαγωνισμό ΑΠΕ

Newsroom

Στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας λήγει η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο δεύτερο διαγωνισμό παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα).

Η δημοπρασία θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, με ξεχωριστές διαδικασίες για κάθε κατηγορία έργων, δηλαδή για τα φωτοβολταϊκά ισχύος έως 1 μεγαβάτ, τα φωτοβολταϊκά 1 - 20 μεγαβάτ και τα αιολικά από 3 ως 50 μεγαβάτ.

Για την πρώτη κατηγορία έργων η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς είναι 94MW και η τιμή εκκίνησης 81,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τη δεύτερη κατηγορία η μέγιστη ισχύς είναι 100MW και τιμή εκκίνησης 71,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τηνη τρίτη κατηγορία που αφορά τους αιολικούς σταθμούς η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς είναι 229MW και η τιμή εκκίνησης 79,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με τις διαγωνιστικές διαδικασίες ενισχύεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα με ανταγωνιστικό κόστος ως προς τις άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το λιγνίτη και το φυσικό αέριο.

Ο πρώτος διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου και οι τιμές αποζημίωσης για τους φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς είχαν σημειώσει πτώση της τάξεως του 20% και 35% αντίστοιχα.

ανανεώσιμες πηγές ενέργειας