Οικονομία|01.06.2019 15:37

Λερναία Ύδρα η ρύθμιση δανείων για εκατοντάδες επιχειρήσεις

Newsroom

Μάχη διαρκείας για την αντιµετώπιση των προβληµατικών δανείων δίνουν επιχειρήσεις και τράπεζες, καθώς ακόµη και οι ρυθµισµένες -και «κουρεµένες»- οφειλές φαίνεται να µην εξυπηρετούνται. Παρά τη φύση της παραπάνω διεργασίας που δηµιουργεί, εκ των πραγµάτων, «αντίπαλα» στρατόπεδα, τράπεζες και επιχειρήσεις βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία για να πετύχουν βιώσιµες λύσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η υπόθεση της Notos Com, η διοίκηση της οποίας συνεργάστηκε προκειµένου να ρυθµίσει δανεισµό και να ακολουθήσει βιώσιµο πλάνο αναδιάρθρωσης των εµπορικών δραστηριοτήτων της. ∆εδοµένου, ωστόσο, ότι το σχέδιο στηρίχτηκε στον πυλώνα της πανευρωπαϊκής πλατφόρµας Pillarstone (ελέγχεται από το fund ΚΚR), η οποία αποχωρεί από την ελληνική αγορά, τα δεδοµένα αλλάζουν ξανά για την εταιρεία και τις πιστώτριες τράπεζες. Η επιχείρηση έχει δώσει εξασφαλίσεις τόσο σε τράπεζες όσο και στην Pillarstone, και έχει λάβει µικρή χρηµατοδότηση, αλλά και «γενναίο» κούρεµα δανείων.

Ωστόσο, πλέον χρειάζεται µια νέα φόρµουλα, καθώς η Pillarstone επιχειρεί την απεµπλοκή της και, άρα, τη µεταβίβαση των µετοχών που έχει λάβει. Ως εκ τούτου, η Notos χρειάζεται κεφαλαιακή υποστήριξη και οι τράπεζες να µην εγγράψουν νέες ζηµιές. Η διάλυση της Pillarstone προκαλεί πρόβληµα και στη διαχείριση της φαρµακοβιοµηχανίας Famar SA -πρώην ιδιοκτησίας της οικογένειας Μαρινόπουλου-, η οποία έχει περάσει από τα τέλη ∆εκεµβρίου 2018 στη δικαιοδοσία της πλατφόρµας. Παρά, ωστόσο, τις δύο αναδιαρθρώσεις των υποχρεώσεών της και τη χρηµατοδότησή της µε περίπου 70 εκατ. ευρώ, εκτιµάται πως απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 100 εκατ. ευρώ -και κατά ορισµένες εκτιµήσεις έως και 130 εκατ.- για να συνεχίσει τη λειτουργία της. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η ΑΝΕΚ.

Η δόση του αναδιαρθρωµένου δανείου της που δεν πληρώθηκε είχε ως αποτέλεσµα να ενεργοποιηθεί η ρήτρα ότι θα πρέπει να πληρωθεί το σύνολο των οφειλών, που ανέρχονται στα 250 εκατ. ευρώ. Βασικοί πιστωτές της ΑΝΕΚ είναι οι Πειραιώς και Alpha, και σε µικρότερο βαθµό η Εθνική. Το κύριο ερώτηµα είναι αν θα αναδιαρθρωθούν εκ νέου τα δάνειά της, ώστε να της δοθεί µια τελευταία ευκαιρία. Οπως είναι γνωστό, το 2017 η εταιρεία αναδιάρθρωσε τον δανεισµό της µε την έκδοση επταετούς οµολογιακού δανείου ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Συγχρόνως διαγράφηκαν ανακεφαλαιοποιηµένοι τόκοι ύψους 15,5εκατ ευρώ. Ωστόσο, η υπόθεση ΑΝΕΚ είναι σύνθετη, καθώς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το µέλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για το τι θα γίνει σε επίπεδο συγκέντρωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εξελίξεις θα έχουν επίπτωση και στον χάρτη της Αδριατικής, καθώς σήµερα η ελληνική κοινοπραξία Blue Star-ANEK έχει το 40%, µε το 60% να κυριαρχείται από τον όµιλο Γκριµάλντι.

Αδυναμίες

Στις µέρες µας συχνά απειλείται η εξυπηρέτηση συµφωνιών αναδιάρθρωσης δανεισµού, καθώς οι συµβαλλόµενες επιχειρήσεις αδυνατούν να τηρήσουν τους όρους των συµβάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η εισηγµένη Yalco, η οποία, αν και ολοκλήρωσε ρύθµιση το 2016, βρίσκεται αντιµέτωπη µε τον πλειστηριασµό ακινήτων της έναντι απαιτήσεων των πιστωτριών τραπεζών της. Σε διαπραγµάτευση µε τα εγχώρια χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα βρίσκονται εισηγµένες, οι οποίες καλύπτουν µερικώς τους όρους ρύθµισης των δανείων τους.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, πολλές φορές καταπίπτουν όροι των συµβάσεων (για παράδειγµα, δεν επιτυγχάνονται στόχοι όπως η λειτουργική κερδοφορία, η δηµιουργία ταµειακών ροών ή ο περιορισµός των εξόδων), αλλά οι επιχειρήσεις, εφόσον εξυπηρετούν τις δόσεις τους, εξασφαλίζουν waiver που τους δίνει τη δυνατότητα να κρατήσουν «ζωντανές» τις ρυθµίσεις τους.

Πέραν των παραπάνω, προκύπτουν νέες φόρµουλες αντιµετώπισης των δανειακών ανοιγµάτων, όπως η πρόσφατη συνένωση των µεταλλουργιών Μπήτρος και ΣΙ∆ΜΑ. Ειδικότερα, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών και οι πιστώτριες τράπεζές τους ήρθαν σε συµφωνία βάσει της οποίας η ΣΙ∆ΜΑ θα απορροφήσει τη µεταλλουργική δραστηριότητα του οµίλου Μπήτρος. Το νέο σχήµα θα έχει νέα χρηµατοοικονοµική διάρθρωση, ενώ παράλληλα θα γίνει αναχρηµατοδότηση των υφιστάµενων υπέρογκων δανειακών υποχρεώσεων των δύο επιχειρήσεων. Σηµειώνεται ότι, εκτός των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Τράπεζα Πειραιώς), έκθεση στον δανεισµό των δύο µεταλλουργικών επιχειρήσεων έχουν οι HSBC France και Τράπεζα Αττικής.

Των Έφης Καραγεώργου, Πέννυς Κούτρα

δάνειαρύθμιση οφειλών