Οικονομία|20.05.2019 20:15

Ο Fitch χτυπάει καμπανάκι για το πακέτο ελαφρύνσεων

Ελευθερία Αρλαπάνου

Το νέο πακέτο παροχών αυξάνει την αβεβαιότητα για τη μεσοπρόθεσμη πολιτική της χώρας και αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές προειδοποεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Κάνοντας αναφορά σε δύο πακέτα παροχών (αυτό που ανακοινώθηκε στις 7 Μαίου) αλλά και σε ένα δεύτερο πακέτο που όπως αναφέρεται μπορεί να προχωρήσει αργότερα φέτος, πιθανόν μετά τις εκλογές που θα πρέπει να αναμένονται μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει μείωση φόρων που θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2020, τονίζει πως οι ανακοινώσεις των μέτρων έρχονται πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Όπως το βλέπει ο διεθνής οίκος είναι τουλάχιστον εν μέρει μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τη δημοτικότητα της μετά από μια τριετία περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση το εάν το πακέτο θα οδηγήσει σε μια μετατόπιση της δημοσιονομικής στάσης θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, και επίσης την σύνθεση του κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, εκτιμά η Fitch. Όπως υπενθυμίζει ο διεθνής οίκος, είχε προβλέψει πως ήταν πιθανή μια μερική αντιστροφή των πολιτικών στο πλαίσιο του διαλόγου της χώρας με τους επίσημους πιστωτές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και όντως με τον προϋπολογισμό του 2019 κάποια μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων αντιστράφηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.

Παρόλα αυτά η Fitch προειδοποιεί πως οι νέες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή σε σχέση με ότι ανάμενε. Συγκεκριμένα θεωρεί πως η αναστολή της μείωσης του αφορολόγητου θα κάνει δυσκολότερο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να ισορροπήσουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δέσμευση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Όπως αναφέρεται τα μέτρα αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Όπως αναφέρει, το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,4% του ΑΕΠ που πέτυχε η κυβέρνηση το 2018, αρκετά πάνω από το στόχο του 3,5%, έχει εξασφαλίσει δημοσιονομικό περιθώριο ενώ εκτιμά πως η επίπτωση θα εξαρτηθεί και από τη βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ανάπτυξη, που θεωρεί πως θα μπορούσε να είναι υψηλότερη των στόχων που έχει θέσει ο οίκος για ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,2% το 2020.

Όπως όμως υπογραμμίζει η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως σκόπευει να μειώσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο 2020-2022 στο 2,5% από 3,5%. Στις 16 Μαϊου ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση στις 13 Ιουνίου και ότι το Eurogroup αναμένει πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με τη Fitch οι εντάσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές είναι πιθανόν να αυξηθούν. Οι επιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες αλλά μια απότομη κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να έχει επίπτωση στα δημόσια οικονομικά εκτιμά και προσθέτει πως για παράδειγμα θα μπορούσαν τα κράτη – μέλη να θέσουν βέτο στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Θα μπορούσαν επίσης να μπλοκάρουν περαιτέρω εκταμιεύσεις κερδών από ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες που συνδέονται με τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις δεσμεύσεις της. Τέτοιες κινήσεις σύμφωνα με τη Fitch δεν θα υπονομεύσουν την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου (ΒΒ- με σταθερή προοπτική - outlook).

Θα μπορούσαν όμως να αποδυναμώσουν το κλίμα στην αγορά και να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης αν και οι συνέπειες αντισταθμίζονται από το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει η χώρα (27 δις. ευρώ το Δεκέμβριο του 2018) και τις χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες. 

μέτρα ελάφρυνσηςFitch