Οικονομία|19.03.2026 11:57

Καύσιμα: «Καίει» η αντλία, ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο η βενζίνη - Κατεβάζουν ρολά τα πρατήρια

Newsroom

Οριακή είναι πλέον η κατάσταση με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και τείνει να μετατραπεί σε ασφυκτική για τους πολίτες καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας, η βενζίνη ξεπέρασε και τα 2 ευρώ και πλησιάζει τα 2,10.

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, το Ιράν να πλήττει ενεργειακές υποδομές στη Μέση Ανατολή και το Στενό του Ορμούζ να παραμένει κλειστό, η τιμή του μπρεντ συνεχίζει να εκτοξεύεται και ενδεικτικό είναι ότι την Πέμπτη ξεπέρασε τα 116 δολάρια το βαρέλι. Αυτό είναι και το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει από τις 9 Μαρτίου καθώς κατέγραψε άνοδο της τάξης του 8%.

Την ίδια στιγμή, η τιμή του West Texas Intermediate (WTI), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, αυξανόταν στα 97 δολάρια.

Όπως είναι φυσικό, όλα αυτά έχουν ως συνέπεια να αυξηθεί και η τιμή στα καύσιμα. Στην Αθήνα πλησιάζει τα 2 ευρώ, ενώ σε πολλές περιοχές της επαρχίας τα έχει πλέον ξεπεράσει και οδεύει προς τα 2,10 ευρώ.

Το πρόβλημα προφανώς δεν περιορίζεται εκεί, καθώς σιγά σιγά θα αρχίσουν να οδεύουν προς τα πάνω οι τιμές σε πολλά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και για την τιμή του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF να ενισχύεται σχεδόν κατά 35%, φθάνοντας έως και τα 70,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με πρατηριούχους

Κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων των πρατηριούχων με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το επίμονο αίτημα του κλάδου για αναπροσαρμογή του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, με τους βενζινοπώλες να τονίζουν ότι το τρέχον καθεστώς καθιστά τις επιχειρήσεις τους μη βιώσιμες και να προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά των πρατηριούχων συμμετέχουν οι πρόεδροι των μεγαλύτερων σωματείων της χώρας: ο Μιχάλης Κιούσης (ΟΒΕ), η Μαρία Ζάγκα (Αττική), ο Θέμης Κιουρτζής (Θεσσαλονίκη) και ο Γιάννης Μαυράκης (Κρήτη). Οι πρατηριούχοι αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις για τη διασφάλιση της επιβίωσης του κλάδου, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τα αυξημένα λειτουργικά τους έξοδα.

μπρεντπετρέλαιοΜέση Ανατολήαυξήσειςπόλεμοςειδήσεις τώρα