Οικονομία|23.05.2019 17:36

Κτηματολόγιο: Οι παρατάσεις αποσυμφόρησαν το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης

Μαρία Λιλιοπούλου

Έως τις 8 Ιουλίου 2019 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού, στις περιοχές της Λακωνίας και της Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από απόφαση της διοίκησης του «Ελληνικού Κτηματολογίου». Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κάτοικους εξωτερικού είναι η 7η Οκτωβρίου 2019.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Επίσης, για όσους διαμένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις εν λόγω περιοχές, λειτουργεί και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137) καθημερινά 8:00 με 16:00 και κάθε Τετάρτη 8:00 με 20:00

Την ίδια στιγμή, η τροπολογία για τη δυνατότητα έως και 6μηνης πρόσθετης παράτασης ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα όχι μόνο αποσυμφόρησε το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, από όπου εξυπηρετούνται πολλές περιοχές της επικράτειας αλλά το άδειασε κιόλας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία μόνο ημέρα πριν την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας είχαν χορηγηθεί περίπου 10.000 αριθμοί πρωτοκόλλου για ραντεβού έως και τον προσεχή Αύγουστο ώστε οι ιδιοκτήτες να εκκινήσουν μεν τη διαδικασία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους αλλά να προσέλθουν εκ νέου στο γραφείο Κτηματογράφησης σε συγκεκριμένη ημερομηνία έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και χωρίς να ταλαιπωρηθούν αναμένοντας σε ουρές. Ωστόσο η δυνατότητα παράτασης που δόθηκε – όσο απαραίτητη και να κρίνεται για ορισμένες περιοχές στις οποίες έληγαν οι σχετικές προθεσμίες και προβλεπόμενες παρατάσεις και δεδομένου του χαμηλού ποσοστού των δηλωθέντων δικαιωμάτων που δεν ξεπερνά το 17%, φαίνεται ότι προκάλεσε μια νέα στασιμότητα στη διαδικασία.

Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και αυτοί, στους οποίους έχει χορηγηθεί αριθμός πρωτοκόλλου να μην προσέλθουν στα προγραμματισμένα ραντεβού για την ολοκλήρωση της δήλωσης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς έχει ήδη επισημάνει και από το βήμα της Βουλής ότι η εξάμηνη παράταση δε θα είναι οριζόντια και θα δίνεται κατά περίπτωση δεδομένου ότι είναι μια διαδικασία που εμφανίζει υψηλό κόστος για το Δημόσιο λόγω των συμβάσεων με τους αναδόχους.

Εθνικό ΚτηματολόγιοΓαλάτσικτηματολόγιο