Οικονομία|29.05.2019 17:40

Γραφείο Προϋπολογισμού: Εντός δημοσιονομικού χώρου τα θετικά μέτρα Τσίπρα

Κατερίνα Τζαβάρα

Με την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι επαρκεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος του 2019 για τα θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, συμμερίζεται το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Σε έκθεσή του για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς επισημαίνει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 0,6% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ η επίπτωση των πρόσφατων μέτρων αναμένεται να κινηθεί στο 0,55% του ΑΕΠ.

Ο επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, εξήγησε νωρίτερα κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία να επιτρέπουν αμφισβήτηση των σχετικών προβλέψεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όσον αφορά στο φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.

Έτσι, η κοστολόγηση των μέτρων και ο λογαριασμός του 0,55% αναλύεται συγκεκριμένα ως εξής:

- Δημοσιονομικό όφελος 59 εκατομ. Ευρώ από τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 233 εκατομ. από την αντίστοιχη ρύθμιση στην εφορία

- 441 εκατομ. ευρώ λόγω της μετακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ

- 830 εκατομ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος από την καταβολή της λεγόμενης «13ης σύνταξης» και

- 80 εκατομ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος που επιφέρει η αύξηση στις συντάξεις χηρείας

Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παραθέτει και στοιχεία αναφορικά με την περυσινή υπεραπόδοση επί του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το 2018, σε όρους ενισχυμένης εποπτείας το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 7,928 δισεκ. ευρώ (4,3% του ΑΕΠ) όταν ο στόχος αφορούσε σε πλεόνασμα 6,465 δισεκ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ), διαμορφώνοντας έτσι ένα δημοσιονομικό περιθώριο 1,462 δισεκ. ευρώ. Ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με το ΓΠΚΒ, «η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών για τέταρτο συνεχόμενο έτος δείχνει ότι η δημοσιονομική σταθερότητα έχει επιτευχθεί με διατηρήσιμο τρόπο».

Δείτε την έκθεση εδώ

ΒουλήΓραφείο Προϋπολογισμούμέτρα