Οικονομία|01.06.2019 21:18

Η συνεισφορά του τομέα ακινήτων στα μεγέθη του «Ελ. Βενιζέλος»

Δημήτρης Δελεβέγκος

Σημαντική συμβολή στα μεγέθη του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη χρήση του 2018 είχε ο κλάδος ακίνητης περιουσίας. Τα καταστήματα και το ξενοδοχείο, δηλαδή, που βρίσκονται στο χώρο του αεροδρομίου κατέγραψαν σημαντική βελτίωση εσόδων, συνεισφέροντας σημαντικά στις εισπράξεις από μη αεροναυτιλιακές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, το ξενοδοχείο Sofitel πέτυχε αύξηση 7% του κύκλου εργασιών έναντι του 2017, έχοντας υλοποιήσει σημαντικές εργασίες αναβάθμισης στον 5ο, 6ο και 7ο όροφο. Το εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo πέτυχε αύξηση τζίρου 33,8% που αποδίδεται στη φιλοξενία της διεθνή ναυτιλιακή έκθεση “Ποσειδώνια”, αλλά και στις βελτιωμένες αποδόσεις των εκθέσεων “Ξενία” και “Food Expo”. 

Aύξηση εσόδων κατά 4,1% εμφάνισε το εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου το 2018

Επίσης, το εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου, όπου βρίσκονται σημαντικές αλυσίδες λιανικής, εμφάνισε αύξηση των εσόδων του κατά 4,1%, σε σχέση με το 2017. Η βασική αιτία για τη βελτίωση των μεγεθών του ήταν το γεγονός ότι λειτουργούσε και τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι πριν από μερικούς μήνες τέθηκε σε ισχύ η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης που αντιστοιχεί σε τίμημα της τάξης 1,1 δισ. ευρώ. Για την αποπληρωμή του συγκεκριμένου ποσού ο ΔΑΑ σύναψε ομολογιακό δάνειο ύψους 665 εκατ. ευρώ.

Αυξήθηκαν και οι κρατήσεις για τους χώρους στάθμευσης

Ενισχυμένη είναι και η κυκλοφορία, όπως φανερώνουν τα στοιχεία των κρατήσεων, στους χώρους στάθμευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Συνολικά, στους τρεις χώρους στάθμευσης του "Ελευθέριος Βενιζέλος", δηλαδή στο P1 (704 θέσεις), στο P2 (654 θέσεις) και στο P3 (5.657 θέσεις), συνολικά το 2018, έναντι του 2017, οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 4%. Εύλογα, το πάρκινγκ μακράς διαρκείας (P3) παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση (+9%), ενώ οι ηλεκτρονικές κρατήσεις αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου των κρατήσεων.

αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλοςακίνηταοικονομικά αποτελέσματα 2018