Οικονομία|01.06.2019 16:27

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur απειλεί τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα

Μάκης Αποστόλου

Ως απειλή για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα βλέπουν φορείς που εκπροσωπούν τον αγροτικό και συνεταιριστικό κλάδο της ΕΕ την επικείμενη εμπορική συμφωνία της Ένωσης με χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Πριν από μερικές ημέρες, οι Copa & Cogeca, οι δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές οργανώσεις που εκπροσωπούν τον αγροτικό και τον συνεταιριστικό κόσμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται και αφορούν στην εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις λατινοαμερικανικές χώρες Mercosur, δηλαδή τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Στην επιστολή αυτή, οι Copa & Cogeca αντιτίθενται στην κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στην Ένωση Λατινοαμερικανικών Χωρών Mercosur, περαιτέρω προνόμια στον τομέα της γεωργίας προκειμένου να εξασφαλίσει ανταλλάγματα σε άλλους οικονομικούς τομείς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει πολλά στις χώρες Mercosur στον τομέα της γεωργίας κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων χωρίς να πάρει πολλά σε αντάλλαγμα

Οι Copa & Cogeca έστειλαν επιστολή στον Γιούνκερ

Λιγότερα εμπορικά προνόμια

Σχετικά με το θέμα αυτό , ο πρόεδρος της Copa Χοακίμ Ρούκβιντ ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει πολλά στις χώρες Mercosur στον τομέα της γεωργίας κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων χωρίς να πάρει πολλά σε αντάλλαγμα. Πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα εμπορικά προνόμια για τις εισαγωγές στους πλέον ευαίσθητους κλάδους μας, όπως το βόειο κρέας, η ζάχαρη, το κρέας πουλερικών, η αιθυλική αλκοόλη, το ρύζι και ο χυμός πορτοκαλιών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Cogeca, Τόμας Μάγκνουσον πρόσθεσε πως «έχουμε ήδη σημαντικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από αυτές τις χώρες και δεν παίρνουμε καμία ανταπόδοση γι’ αυτά. Χρειαζόμαστε ισορροπημένες εμπορικές συμφωνίες που θα σέβονται τις παραγωγικές μας μεθόδους.»

Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει ότι «υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας στις συνομιλίες για το Brexit, καθώς και των συζητήσεων για το μέλλον της ΚΑΠ και τον κοινοτικό προϋπολογισμό, προτρέπουμε της Ε.Ε. να μην κάνει παραχωρήσεις για τον τομέα της γεωργίας.»

Στους ευαίσθητους κλάδους περιλαμβάνονται και τα ρύζια

Κίνδυνος για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

Προειδοποιεί μάλιστα ότι «οποιεσδήποτε περαιτέρω προσπάθειες για παραχωρήσει στον τομέα της γεωργίας θα απειλήσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την στρατηγική της Ε.Ε. για αναζωογόνηση της υπαίθρου».

Οι Copa & Cogeca αναρωτιούνται «πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει στους Ευρωπαίους αγρότες και πολίτες γενικότερα ότι σχεδιάζει να εισάγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από τις λατινοαμερικανικές χώρες όταν πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία ενέκρινε περισσότερα από 150 νέα φυτοφάρμακα, τα οποία προορίζονται για την παραγωγή;»

T

ΒραζιλίαΕυρωπαϊκή Ένωσηεμπορική συμφωνίαΑργεντινήαγροτικά προϊόντααγροτικός συνεταιρισμός