ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθαριστικά με έκπτωση 50% για 15.304 ιδιοκτήτες σε μικρούς οικισμούς
NewsroomΝέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2026, με μείωση φόρου κατά 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς, ανάρτησε η ΑΑΔΕ. Η νέα εκκαθάριση αφορά 15.304 φυσικά πρόσωπα και 15.689 δικαιώματα επί κύριας κατοικίας, με το συνολικό ποσό της μείωσης να ανέρχεται σε 806.587,66 ευρώ.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, η μείωση χορηγείται σε φορολογούμενους που διόρθωσαν τον αριθμό παροχής ρεύματος της κατοικίας τους στη δήλωση Ε9 μετά την κεντρική εκκαθάριση, καθώς και σε όσους δεν είχε ταυτοποιηθεί η κύρια κατοικία τους κατά τη διενέργειά της.
Η διαδικασία αφορά κύριες κατοικίες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής. Εξαιρούνται οι υπόλοιποι οικισμοί της Αττικής.
Το πληθυσμιακό όριο αυξάνεται στους 1.700 κατοίκους για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τους παραμεθόριους δήμους των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ηπείρου. Η μείωση προβλέπεται από το άρθρο 17 παρ. 3 του ν. 5219/2025 και την απόφαση Α.1063/2026 του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Πού θα βρουν οι δικαιούχοι τα νέα εκκαθαριστικά
Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν ειδοποίηση μέσω e-mail, καθώς και μέσω της προσωπικής τους θυρίδας «Τα Μηνύματά μου», για την κοινοποίηση της νέας πράξης προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.
Μπορούν να δουν και να αποθηκεύσουν το νέο εκκαθαριστικό στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην εφαρμογή, επιλέγοντας «Έτος 2026».
Αντίστοιχα, μέσω της εφαρμογής myAADEapp, μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή myWallet > ΕΝΦΙΑ > +, επιλέγοντας «2026».
Για τυχόν διαγραφές ή επιστροφές φόρων, οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE ή και του myAADEapp, στην επιλογή «Ο Λογαριασμός μου».
Σε εξέλιξη οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές
Οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές βρίσκονται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Προϋπόθεση για την επιστροφή χρημάτων είναι η δήλωση έγκυρου ΙΒΑΝ στο Μητρώο της ΑΑΔΕ.
Η δήλωση του λογαριασμού μπορεί να γίνει μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE > Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ, καθώς και μέσω του myAADEapp > Στοιχεία Επικοινωνίας.
Για πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, my1521, τηλεφωνικά στο 1521, τις εργάσιμες ημέρες από 7:00 έως 20:00.
Η ψηφιακή εξυπηρέτηση παρέχεται μέσω του my1521, όλο το εικοσιτετράωρο, επιλέγοντας τη διαδρομή Θέματα Φορολογίας Κεφαλαίου > Κατοχή Ακίνητης Περιουσίας > Δήλωση Ε9 και ΕΝΦΙΑ Φυσικών/Νομικών Προσώπων > Εκτύπωση πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και επόμενα, εφόσον έχουν εκδοθεί.
- Ουκρανία: Με ποιους τρόπους η ρήξη Τραμπ-Ζελένσκι απειλεί ζωτικής σημασίας στήριξη προς το Κίεβο
- Πολεοδομία Καλαμάτας: Οι προειδοποιήσεις των μηχανικών στο ΥΠΕΝ πριν από τις απειλές θανάτου στη διευθύντρια
- Βαρέα και ανθυγιεινά σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ: Ποιοι δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 - Οι όροι ένταξης
- Η υπόθεση Ντόρσεϊ και η αξία του ελληνικού διαβατηρίου στο μπάσκετ