Οικονομία|02.06.2019 17:56

Σε πτώση τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών για το 2019

Newsroom

Κατώτερα των προσδοκιών αναμένονται τα φετινά κέρδη των αεροπορικών εταιρειών, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η οποία προσδιορίζει ως κύριο παράγοντα γι΄αυτή την πτώση τις εμπορικές εντάσεις. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο θα εμφανίσουν αθροιστικά καθαρά κέρδη ύψους 28 δισ. δολαρίων, τα οποία είναι 7,5 δισ. δολ, ή 21% χαμηλότερα σε σχέση με την εκτίμηση που έγινε πριν 6 μήνες, αλλά και χειρότερη επίδοση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν παρήγαγαν κέρδη ύψους 30 δισ. δολαρίων. 

Περισσότερα από τα μισά φετινά κέρδη μάλιστα, δηλαδή 15 δισ. δολάρια, προβλέπεται να προέλθουν από τις αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής. 

Εκτός από τους εμπορικούς πολέμους που πλήττουν τη ζήτηση για ταξίδια, η ΙΑΤΑ σημειώνει πως τα κόστη αυξάνονται και για τους αερομεταφορείς, ειδικά λόγο της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. 

Το κόστος των καυσίμων υπολογίζεται ότι τη φετινή χρονιά θα καλύψει το 25% των συνολικών δαπανών των εταιρειών έναντι 23,5% πέρυσι ενώ αυξημένες κατά 39,5% θα είναι σε σχέση με το 2018 και οι λοιπές δαπάνες. 

Όλα αυτά σημαίνουν πως, το κόστος των εταιρειών θα αυξηθεί αθροιστικά κατά 822 δισ. δολάρια. 

αεροπορικές εταιρίεςαεροπλάνο