Οικονομία|13.11.2018 07:40

Όλαφ Σολτς: «Σοφές οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης»

Newsroom

Το σχόλιο του Σολτς συνδέεται µε την τακτική που ακολουθεί η ελληνική πλευρά στη διεκδίκηση της µη περικοπής των συντάξεων και πάντα στη βάση της επίτευξης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασµα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολαφ Σολτς χαρακτήρισε «αποκύηµα φαντασίας» το περιεχόµενο δηµοσιεύµατος ελληνικής εφηµερίδας σε σχέση µε τις συντάξεις και µε βάση το οποίο ο ίδιος πρότεινε στον Ελληνα πρωθυπουργό να διασωθούν µόνο οι χαµηλές συντάξεις. Μιλώντας σε δηµοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών ρωτήθηκε σχετικά µε το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασµα του 3,5% και σχολίασε πως «αυτό είναι το µεγάλο πλεονέκτηµα της ολοκλήρωσης του προγράµµατος».

«Σαφές είναι ότι για να µπορέσει να λειτουργήσει αυτό καλά, είναι σηµαντικό να εφαρµοστούν οι συµφωνίες που έγιναν. Σε αυτές ανήκουν ιδιαίτερα ένα συγκεκριµένο πλεόνασµα, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί αφήνοντας έξω πληρωµές τόκων και χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι, βάσει των δικών της υπολογισµών, αυτό το πλεόνασµα είναι µεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναµενόταν, ώστε να δηµιουργούνται καινούργια επιπρόσθετα περιθώρια.

Και είπε στην Επιτροπή έπειτα από -όπως θεωρώ- πολύ συντεταγµένη και σοφή διαδικασία, ότι θα ήθελε -σε διάλογο µε την Επιτροπή- να µάθει εάν µπορεί να το χρησιµοποιήσει στο τελευταίο βήµα της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης» δήλωσε ο κ. Σολτς. Επαίνεσε, δε, «τη διαδικασία διαλόγου» που ακολουθεί η Αθήνα, «διότι είναι πολύ σοφό αυτό και βρισκόµαστε τώρα στην αξιολόγηση των αριθµών». «Ολα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιµάστηκαν πολύ σοβαρά και µε διάλογο µε την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Βρισκόµαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνοµιλιών, αλλά δεν έχουµε φτάσει ακόµη (στο τέλος)» συνέχισε ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών. Ο κ. Σολτς εξέφρασε ακόµη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «όλοι µαζί καταφέραµε να ολοκληρώσουµε το ελληνικό πρόγραµµα» και για το ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα σε πρόγραµµα, αλλά µπορεί κατά κάποιον τρόπο να χρηµατοδοτηθεί η ίδια στις αγορές - αυτό παραµένει µια µεγάλη πρόοδος».

Όλαφ ΣολτςΑλέξης Τσίπρας