Οικονομία|06.06.2019 13:22

Eurobank:Παράταση στο πρόγραµµα της εθελουσίας εξόδου

Έφη Καραγεώργου

Mέχρι την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 παρατείνεται το πρόγραµµα εθελούσιας εξόδου της Eurobank, το οποίο «επεκτάθηκε» κατά µία εβδοµάδα. Συγκεκριµένα στόχος της διοίκησης, που δίνει µπόνους µέχρι 250.000 ευρώ για να αποχωρήσουν εργαζόµενοι ηλικίας από 55 ετών και πάνω, είναι να κάνουν χρήση του προγράµµατος εθελουσίας τουλάχιστον 600 άτοµα. Και σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον για συµµετοχή στο πρόγραµµα από τους 55άρηδες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστός ο αριθµός των συµµετεχόντων µέχρι τώρα. Υπενθυµίζεται ότι στη Eurobank «τρέχουν» ταυτόχρονα δύο προγράµµατα εθελουσίας εξόδου.

Συγκεκριµένα αυτό που απευθύνεται στους 55άρηδες, τους πριµοδοτεί µε 50 µισθούς και µε ανώτερο ποσό αποζηµίωσης και bonus τα 250.000 ευρώ. ∆ικαίωµα συµµετοχής έχουν όλοι όσοι πληρούν το όριο ηλικίας και υπηρετούν στο δίκτυο πανελλαδικά, µε την προϋπόθεση ότι είναι µία σκάλα κάτω από τον βαθµό Βοηθού Γενικού ∆ιευθυντή. Το πρόγραµµα τους παρέχει πλήρες ιατροφαρµακευτικό πακέτο (και για τα προστατευόµενα µέλη), ιδιωτική ασφάλιση και συνταξιοδοτική κάλυψη για µία 5ετία, ενώ διατηρούν και τα προνοµιακά επιτόκια στα δάνειά τους µέχρι την πλήρη αποπληρωµή τους. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο καταβολής της αποζηµίωσης -µε µέγιστο τα 250.000 ευρώ-, θα λάβουν ένα µεγάλο µέρος του ποσού άµεσα και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής 5ετούς άδειας που θα λάβουν, καθώς τα 2 πρώτα χρόνια θα λαµβάνουν το 80% του µισθού τους, τον 3ο χρόνο το 65% και τα δύο τελευταία το 50%.

Το δεύτερο πρόγραµµα εθελουσίας εξόδου απευθύνεται σε εργαζόµενους συγκεκριµένων µονάδων της τράπεζας και προσφέρει µάξιµουµ αποζηµίωσης τα 160.000 ευρώ. Αφορά εργαζόµενους στους νοµούς Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας (εκτός Ευρυτανίας), Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, που απασχολούνται σε συγκεκριµένους τοµείς. Και αυτοί έχουν πλήρη ιατροφαρµακευτική, ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη για 5 έτη, ενώ υπάρχει ρήτρα να µην απασχοληθούν για 1 έτος σε άλλη τράπεζα, διαφορετικά χάνουν το bonus και λαµβάνουν µόνο την αποζηµίωση που τους αναλογεί.

Και η Εθνική

Παράταση έχει πάρει και η εθελουσία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία λήγει την ερχόµενη ∆ευτέρα 10 Ιουνίου. Ο στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι να αποχωρήσουν τουλάχιστον 750 άτοµα.

Οµως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συµµετοχή είναι χαµηλή – περίπου 350 εργαζόµενοι. Να σηµειωθεί ότι από το 2016 και µέχρι το τέλος του 2018 µε δύο προγράµµατα εθελουσίας είχαν αποχωρήσει περισσότεροι από 2.000 εργαζόµενοι. Το µάξιµουµ της αποζηµίωσης και των µπόνους που θα λάβουν όσοι αποχωρήσουν φτάνει τους 35 µισθούς ή τα 170.000 ευρώ µεικτά (από 180.000 ευρώ που έδινε η τελευταία του 2018). Η ΕΤΕ στο τέλος του 2018 αριθµούσε 9.100 εργαζόµενους (µαζί µε το προσωπικό της Εθνικής Ασφαλιστικής 10.294). Στόχος είναι, σύµφωνα µε το νέο πλάνο µετασχηµατισµού, ο αριθµός των εργαζοµένων να περιοριστεί κατά 2.000 άτοµα, ούτως ώστε, µαζί και µε τον περιορισµό του αριθµού των καταστηµάτων, να αποµειώσει τα λειτουργικά κόστη της και να θωρακίσει την κερδοφορία της

Eurobank