Οικονομία|07.06.2019 18:36

Νέα εμπλοκή για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας

Έφη Καραγεώργου

Και ενώ οι 17.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας πίστεψαν ότι βρέθηκε η πολυπόθητη λύση για να ξεκινήσει να τους καταβάλλεται και πάλι το ΛΕΠΕΤΕ (επικουρική σύνταξη), δημιουργήθηκε νέα εμπλοκή μεταξύ κυβέρνησης και ΕΤΕ, με το θέμα να βρίσκεται και πάλι στον αέρα.

Το πρωί της Παρασκευής κατατέθηκε η τροπολογία για το ΛΕΠΕΤΕ –που ψηφίστηκε από τη Βουλή- και το μεσημέρι η Εθνική δήλωσε πως θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την ακυρώσει.

Από την άλλη υπάρχουν οι 17.500 συνταξιούχοι που έχουν να λάβουν επικουρικό εδώ και 18 μήνες.

Συγκεκριμένα η Εθνική υποστηρίζει ότι «αιφνιδιάστηκε με την κατάθεση της τροπολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αδυναμίες και αδικίες».

Σημειώνει πως «εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για την τράπεζα», διότι δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων. Οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν κατά την κατατεθείσα τροπολογία υψηλές συντάξεις, σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπολοίπων συνταξιούχων του δημοσίου. Οι σημερινοί εργαζόμενοι της τράπεζας αδικούνται, αφού η τροπολογία θα τους δώσει σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από τους σημερινούς συνταξιούχους, που θα βγαίνει μειούμενη για το διάστημα ασφάλισης μετά την 1/1/2015 (αρχικά άνω του 50%, ποσοστό που θα ανεβαίνει). Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια λογική σε έναν τέτοιο διαχωρισμό.  

Και ότι η εφαρμογή της λύσης θα έπληττε οικονομικά την τράπεζα σε τέτοιο βαθμό που κάποιος θα έπρεπε να αναρωτηθεί για τη ορθότητα σκέψης ή ακόμη χειρότερα για τη σκοπιμότητα, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η ΕΤΕ αρχίζει να ανακάμπτει.

«Η τροπολογία προφανώς είναι αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο και δεν πρέπει να παραπλανηθούν οι συνταξιούχοι ότι ο κ. Πετρόπουλος που τα τελευταία δύο χρόνια καθυστερεί, με αυτήν την σπασμωδική κίνηση έχει βρει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. Όπως είναι αυτονόητο, σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου η τράπεζα θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωση του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων μας», αναφέρουν κύκλοι της Εθνικής και σημειώνουν πως η ΕΤΕ συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει μια συναινετική λύση με την οικειοθελή συμμετοχή της τράπεζας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η Εθνική θα προσφύγει στα δικαστήρια διότι η τροπολογία «γεννά» την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετες προβλέψεις ύψους 250 εκατ. ευρώ και μάλιστα άμεσα (δηλαδή 40 εκατ. ευρώ επί 5 χρόνια συν τα ποσά των δώρων).

Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές –υπουργείο και τράπεζα- είχαν συμφωνήσει να διατυπωθεί η τροπολογία με τρόπο που να φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ποσό θα καταβαλλόταν ως ασφαλιστική εισφορά των εν ενεργεία δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ (είναι περίπου 4.500) και όχι ως συμμετοχή της ΕΤΕ.

Και όπως λένε, με την τροπολογία παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο η αναλογιστική μελέτη –που θα γίνει για μετά την 5ετία- να υποχρεώσει την ΕΤΕ να συνεχίσει να καταβάλλει χρήματα.

Αν και το προηγούμενο διάστημα οι συνεννοήσεις για το θέμα ανάμεσα σε υπουργείο και τράπεζα ήταν διαρκείς, ωστόσο η κατάληξη δεν ήταν η αναμενόμενη. Παρότι υπήρχε όλος ο χρόνος να προετοιμαστεί καλύτερα η λύση για το ΛΕΠΕΤΕ.

Τέλος, σημειώνουμε ότι στα μέσα Μαΐου ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, είχε δηλώσει σε ενημέρωση δημοσιογράφων πως: η τράπεζα θα έδινε 35εκατ ευρώ το χρόνο για το ΛΕΠΕΤΕ και είχε πει χαρακτηριστικά: «σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων για την επίλυση του με την κυβέρνηση παρά με τους συνταξιούχους, καθώς δεν μπορούν σήμερα να παίρνουν τέσσερις φορές πάνω η επικουρική σύνταξη από αυτή που παίρνει ο μέσος Έλληνας».

συνταξιούχοιεπικουρική σύνταξηΕθνική Τράπεζα